Kanta-Häme

Hattula ja Janakkala vaativat sote-edustusta

Kanta-Häme valmistautuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen uudella tavalla, vaikka sote-uudistuksen eteneminen eduskunnassa on edelleen epävarmaa.

Ihan kitkattomasti maakunnallinen valmistelutyö ei ole lähtenyt käyntiin. Hattula ja Janakkala vaativat omaa edustajaansa mukaan projektiryhmään, joka käytännössä valmistelee uuden sote-tuotantokuntayhtymän perustamista.

Jo aikaisemmin toiminut maakunnallinen sote II -ohjausryhmä päätti toimintansa viime vuoden lopussa. Se esitti sote III -ohjausryhmän perustamista sekä käytännön käsikassaraksi projektiryhmää, jonka jäseniksi ehdotetaan jokaiselta kaupunkiseudulta yhtä sote-johtajaa.

Oma edustaja mukaan

Käytännössä esitys merkitsisi, ettei Hattulan ja Janakkalan yhteistoiminta-alue saisi projektiryhmään edustajaansa. Molempien kunnanhallitukset esittävät sinne kuitenkin Janakkalan perusturvajohtajaa Matti Valtosta.

Hattula ja Janakkala perustelevat esitystään sillä, että Forssan ja Riihimäen seuduilla sote-palveluita tuotetaan jo ennestään seudullisesti, mutta Hämeenlinnan kaupunkiseudulla niin ei tapahdu.

Muut ryhmän jäsenet ovat Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja Juha Heino, Hämeenlinnan terveyden, toimintakyvyn ja ikäihmisen palvelujen tilaajajohtaja Jukka Lindberg ja Riihimäen sosiaali- ja terveysjohtaja Mirja Saarni sekä sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Isolauri.

Projektiryhmän puheenjohtajaksi esitetään projektijohtajaksi palkattavaa Markku Puroa, joka jäi jokin aika sitten eläkkeelle Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän johtajan paikalta.

Tällä viikolla ratkeaa

Tavoitteena on valmistella maakunnallinen kuntayhtymä, joka muodostuu seudullisista toiminnallisista kokonaisuuksista.

Työtä ohjaa sote III-ohjausryhmä, joka muodostuu kunnanhallitusten ja valtuustojen puheenjohtajista. Ryhmän puheenjohtajana toimii maakuntahallituksen puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.).

Hän johtaa myös eduskunnan perustuslakivaliokuntaa, jonka odotetaan tällä viikolla ratkaisevan, eteneekö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskeva laki eduskunnassa. Jos niin ei käy, uudistuksen valmistelu siirtyy seuraavan eduskunnan tehtäväksi.

Jos uudistus tyssää eduskunnassa, maakunnallisen tuotantoyhtymän valmistelu todennäköisesti pysähtyy myös Kanta-Hämeessä.

– Sen päättää ohjausryhmä. Todennäköisesti sille esitetään erilaisia vaihtoehtoja jatkosta. Yksi voisi olla, että otetaan joka tapauksessa joitakin steppejä, vaikkapa seudulliseen suuntaan, tilaajajohtaja Jukka Lindberg arvioi. (HäSa)