Kanta-Häme

Hattula ja Pihlajalinna kiistelevät ulkoistamissopimuksesta: osa tutkimuksista siirretty keskussairaalaan

Kunta ja Pihlajalinna tulkitsevat eri tavoin perusterveydenhuollon ulkoistamissopimusta. Hattula harkitsee jopa erimielisyyden riitauttamista.
Pihlajalinna tuottaa Hattulan perusterveydenhuollon palvelut, eli huolehtii muun muassa Parolan terveysaseman toiminnasta. Kuva Pekka Rautiainen

Hattulan kunta on valmis jopa riitauttamaan tulkintaerimielisyyden, joka koskee Pihlajalinna Oy:n kanssa solmittua perusterveydenhuollon ulkoistamissopimusta.

– Ensisijaisesti haemme sopuratkaisua, mutta jos sellaista ei löydy, myös riitauttaminen on mahdollista, kertoo Hattulan perusturvajohtaja Anitta Leinonen.

Uusi sopimus astui voimaan tämän vuoden alussa, ja erimielisyyksiä sopimuksen tulkinnasta on ollut alusta alkaen. Asiasta on neuvoteltu useaan otteeseen, mutta yhteisymmärrystä ei ole löytynyt.

– Ratkaisevin näkemysero koskee tiettyjä tutkimuksia, joita on tehty Hattulan perusterveydenhuollossa jo vuosia. Pihlajalinna tulkitsee, että ne eivät kuulu uuden sopimuksen piiriin, vaan niistä alkoi tulla kunnalle erillisiä laskuja vuoden alussa, Leinonen sanoo.

Kustannukset jopa 100 000 euroa

Kiista koskee muun muassa tähystystutkimuksia, spirometriaa, sydämen Holter-tutkimuksia ja MRI- eli magneettikuvauksia.

Anitta Leinonen kertoo, että osan näistä teki vanhan sopimuksen aikaan Pihlajalinna ja osa ostettiin muilta palveluntuottajilta. Kaikki tehtiin kuitenkin perusterveydenhuollossa eikä erikoissairaanhoidossa. Tutkimusten kulut ovat Hattulassa olleet vuosittain noin 70 000–100 000 euroa.

– Pihlajalinnan kanssa tehtiin perusterveydenhuollon kokonaisulkoistus, jolloin me katsomme, että nämä tutkimukset kuuluvat ilman muuta sopimuksen piiriin. Ne on myös lueteltu sopimuksen liitteessä, vaikka varsinaisessa sopimuksessa niitä ei mainitakaan, kuten ei montaa muutakaan yksityiskohtaa, Leinonen sanoo.

Nyt lähete keskussairaalaan

Asia on nyt ratkaistu niin, että hattulalaiset saavat tarvittaessa lähetteen keskussairaalaan. Siellä jonotusajat ovat kuitenkin pitkät, eikä keskussairaala ole halukas tekemään kyseisiä tutkimuksia, koska niiden katsotaan kuuluvat perusterveydenhuoltoon.

– Maakunnan kaikki muut kunnat tuottavat ne joko itse tai ostopalveluna, eivät erikoissairaanhoidossa, Leinonen kertoo.

Hattulan kunnanhallitus käsitteli erimielisyyttä viime kokouksessaan. Hallitus valtuutti kunnanjohtaja Katariina Koiviston saattamaan erimielisyydet tarvittaessa käräjäoikeuden tai vaihtoehtoisesti välimiesoikeuden ratkaistavaksi.

Hämeen Sanomat kysyi kiistaan kommenttia myös Pihlajalinnasta. Aluejohtaja Arvo Haapanen vastasi, ettei yritys voi kommentoida meneillään olevia neuvotteluita.

Johtava lääkäri Arvo Haapanen vakuuttaa, että henkilövaihdoksista huolimatta Hattulan terveyspalvelut toimivat hyvin. Pihlajalinnan yt-neuvottelut eivät aiheuttaneet hoitotyössä olevan henkilökunnan irtisanomisia Hattulassa. Kuva: Riku Hasari
Pihlajalinnan aluejohtaja Arvo Haapanen ei kommentoi neuvotteluja. Arkistokuva: Riku Hasari

Selvitys resursseista yhä vireillä

Sopimuskiistan lisäksi Hattulan kunta selvittää myös Pihlajalinnan ylläpitämien Parolan terveysaseman ja terveyskeskuksen vuodeosaston lääkäritilannetta ja resurssien riittävyyttä.

Kunta teki tilanteesta selvityspyynnön Pihlajalinnalle viime viikolla. Anitta Leinonen kertoo, ettei pyydettyjä tietoja ole ainakaan vielä saatu.

– Asiasta on sovittu neuvottelu tämän kuun loppuun, mutta keskustelun pohjaksi tarvitsemme tiedot muun muassa hoitohenkilöstön määrästä ja odotusajoista, hän sanoo. HÄSA

Päivän lehti

21.1.2020