Kanta-Häme

Hattula jäämässä alakynteen Hamkin yhtiöittämisessä

Hattulan vaatimuksiin Hämeen ammattikorkeakoulu Hamkin yhtiöittämisessä ei suostuta, päätti Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto maanantaina käsitellessään Hattulan lähettämää kirjettä.

Samanlaisia päätöksiä on tehty muissakin Hamkin kuntayhtymään kuuluvissa kunnissa, kertoo korkeakoulun yhtiöittämistä valmistelevan ohjausryhmän puheenjohtaja Juha Isosuo.

– Hattulan esitystä ei hyväksytty. Toivomme, että Hattula lähtee mukaan samoilla ehdoilla kuin kaikki muutkin kunnat, Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Isosuo sanoo.

Kuntayhtymään kuuluvat Hattulan ja Hämeenlinnan lisäksi Forssa, Riihimäki, Valkeakoski ja Tammela.

”Laskee kahdessa asiassa väärin”

Nykyisin kuntayhtymänä toimiva Hamk joudutaan valtion päätöksen perusteella muuttamaan osakeyhtiöksi.

Kiistassa taas on kyse siitä, että Hattulan mielestä uuden koulutusyhtiön pääomassa pitäisi ottaa huomioon kuntayhtymän valtiolta saamat kiinteistöt. Lisäksi Hattula vaatii, että kuntien niin sanottu peruspääoma uudessa yhtiössä muodostuisi kunnan asukasluvun perusteella.

– Hattula laskee kahdessa asiassa väärin, Isosuo väittää.

– Ensinnäkään valtion aikoinaan luovuttamaa omaisuutta ei voi jakaa kunnille, vaan ne ovat ikään kuin nolla-arvoisia. Toiseksi Hattula vaatii kuntayhtymän purkamista ennen vuotta 1997 voimassa olleen perussopimuksen mukaisesti.

Isosuo viittaa siihen, että Hattula vaatii asukasluvun huomioimista alkuperäisen, vuonna 1996 laaditun perussopimuksen perusteella. Sopimuksesta on kuitenkin poistettu asukaslukua koskeva kohta jo seuraavana vuonna 1997 kuntien yhteisellä päätöksellä.

– Hattulan kantaa tietysti muut eivät voi hyväksyä, koska me elämme voimassa olevien sääntöjen mukaan, Isosuo sanoo.

Hattula penää oikeudenmukaisuutta

Hattulan kunnanjohtaja Heidi Rämö sanoo, että kyse on kuntayhtymään vuosien varrella kertyneiden ylijäämien oikeudenmukaisesta jaosta.

Rämö kertoo, että kun perussopimuksessa vaihdettiin peruspääoman perusteeksi asukasluvun sijaan kuntien tekemät sijoitukset, ei yhtiöittämisestä ollut mitään tietoa.

Siksi Hattulan mielestä pitäisi noudattaa alkuperäistä sopimusta.

– Pääoman osuus on meille paljon pienempi heidän tulkinnassaan. Omistusosuus tulisi sen perusteella huomattavasti pienemmäksi kuin asukaslukuperusteisen tulkinnan pohjalta, Rämö sanoo.

Rämön mukaan Hattula on kuitenkin yhtiön perustamisessa mukana ”hyvässä hengessä”.

– Odotellaan, että päätökset tulevat meille asti. Sitten meidän kunnanhallitus käsittelee ne. Katsotaan, mikä lopputulema on.

Toimiluvan haku häämöttää

Suomessa on tällä hetkellä kolme kuntayhtymää, jotka ylläpitävät ammattikorkeakoulua. Ensi vuoden alusta lähtien ammattikorkeakoulun täytyy kuitenkin olla osakeyhtiö.

Uudistus tuo muutoksia Isosuon mukaan lähinnä hallintoon, eli muun muassa kiinteistöt ja henkilöstö siirretään uuden yhtiön nimiin.

– Teknisesti tapahtuu isoja muutoksia, mutta tämä ei varmaan käytännössä vaikuta mitenkään ulospäin, Isosuo sanoo.

Hamk oy:stä pitäisi päästä sopuun kuitenkin jo parissa viikossa.

– Uusi toimilupahakemus osakeyhtiön nimissä pitää jättää opetusministeriöön 15. syyskuuta. Sillä aikataululla me kaikki elämme, Isosuo kertoo. (HäSa)

Menot