Kanta-Häme

Hattula kannustaa hakemaan hankerahoja – Hakeminen vaatii kärsivällisyyttä, mutta on usein vaivan arvoista

Kunnanjohtaja Katariina Koivisto toivoo, että hattulalaiset yhdistykset tekisivät enemmän yhteistyötä ja hakisivat reippaasti EU-tukea.
Varapuheenjohtaja Harri Setälä toivoo nuoria mukaan Hattula-Tyrvännön Reserviläiset -yhdistyksen toimintaan.

Hattulalaiset yhdistykset voisivat nykyistä aktiivisemmin hakea EU:lta hankerahoitusta eli Leader-rahaa.

Tätä mieltä on Hattulan kunnanjohtaja Katariina Koivisto, joka tiistai-iltana vieraili kunnan muun johtoryhmän kanssa Hattula-Tyrvännön Reserviläisten Vanamajalla.

Vaikka puhutaan EU-tuesta, siitä osa tulee valtiolta ja osa myös kunnalta.

– Olemme maksaneet vuosien ajan kuntarahaosuutta, mutta yhdistykset ovat hakeneet Hattulaan hankerahoituksia vain vähän. Systeemin pitäisi kuitenkin olla vipuvarsi niin, että sieltä tulee enemmän rahaa kuin mitä sinne maksetaan, Koivisto sanoi.

 

Koivisto olikin hyvin tyytyväinen kuullessaan, että Hattula-Tyrvännön Reserviläiset -yhdistys on jättänyt Leader-rahoitushakemuksen Vanamajan remonttia ja ympäristön maisemointia varten.

– Tähän asti olemme käyttäneet remontteihin yhdistyksen omaa rahaa, reserviläisten varapuheenjohtaja Harri Setälä kertoi.

Lisäksi 450-jäsenisen yhdistyksen väki on tehnyt lukemattomien työtuntien edestä talkoita pitäessään kunnossa vuonna 1968 valmistunutta, Vanajanselän rannalla sijaitsevaa tukikohtaansa.

– On hyvä, että Leader-hankkeissa talkootyöt lasketaan osaksi omarahoitusta, 15 euroa tunti, Setälä sanoi.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Vanamaja, Hattula, Kunnanjohto, Kylätapaaminen, Hattula-Tyrvännön Reserviläiset

Yksi ongelma Leader-rahassa on se, että se maksetaan vasta kun hanke on valmis. Yhdistyksen pitää siis järjestää hankkeen ajaksi väliaikainen rahoitus.

Katariina Koivisto kertoi, että Hattulan valtuusto on eräissä tapauksissa päättänyt, että kunta lainaa EU-rahoituspäätöksen saaneelle yhdistykselle rahaa siihen asti, kunnes tukiraha napsahtaa tilille.

– Tällaisen väliaikaisen tuen ovat kunnalta saaneet esimerkiksi Pekolan koti- ja kouluyhdistys ja Hattula-seura.

 

Leader-hakemuksen tekeminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Tämä tuli ilmi useammassakin puheenvuorossa tiistain tilaisuudessa.

Esimerkiksi Kimmo Viitaniemen kärsivällisyys oli ollut lujilla.

– Hankerahan hakeminen oli monimutkainen prosessi. Mutta kyllä siinä hyvän tuntipalkan saa, jos siinä onnistuu.

Yhdistykset hakevat Leader-rahaa yleensä Linnaseutu-yhdistyksen kautta. Manner-Suomen maaseutuohjelmarahaa voi hakea lisäksi Hämeen liiton ja elyn kautta.

– Kunta voi selvittää, mitä kautta yhdistys voi hakea EU-rahaa, Koivisto lupasi.

 

Koivisto kannusti yhdistyksiä hakemaan tukirahaa, vaikka nykyinen ohjelmakausi onkin jo pian lopuillaan.

– Hyvä puoli näissä rahoituksissa on se, että sama yhdistys voi hakea rahoitusta uudestaan uusiin hankkeisiinsa. Kun rahoitushakemuksen tekee kerran, se on seuraavalla kerralla jo helpompaa.

Hattulan kunnan johtoryhmä kiertää nyt alkukesästä ja ensi syksyn aikana hattulalaisissa kylissä. Ensimmäinen vierailupaikka oli Vuohiniemi, ja torstaina 13.6. johtoryhmä matkaa Tyrvännön kylätalolle. Lomakauden jälkeen kierrosta jatketaan Kouvalassa 7. elokuuta. HÄSA

Päivän lehti

25.1.2020