Kanta-Häme

Hattula kilpailuttaa sittenkin vain terveydenhuollon

Hattulassa käynnistyy aivan lähiaikoina terveydenhuollon palveluiden kilpailutus. Yksityiskohtainen tarjouspyyntö lähtee niille kolmelle yritysryppäälle, jotka kunta valitsi aiemmin syksyllä jatkoneuvotteluihin.

Neuvottelut käytiin Attendon, Pihlajalinnan ja Suomen Terveystalon kanssa. Hattulan kunnanhallitus päätti kilpailutuksen jatkosta yksimielisesti kokouksessaan maanantaina.

Kilpailutus koskee loppujen lopuksi pääosin perusterveydenhuollon palveluita, vaikka aiemmin kaavailtiin, että samassa kokonaisuudessa kilpailutettaisiin myös joitakin sosiaalipuolen palveluita.

Tällaisia olisivat olleet esimerkiksi kotihoito, ikäihmisten kuntouttavat palvelut, tehostettu palveluasuinen sekä kehitysvammaisten palveluasuminen ja päivätoiminta.

– Kilpailutuksen kohde on nyt tarkentunut käytyjen neuvottelujen perusteella, kuten oli tarkoituskin, sanoo kunnanjohtaja Lauri Inna.

Hän kertoo, että kilpailutus koskee perustason avoterveydenhuoltoa, suun terveydenhuoltoa, terveyskeskuksen vuodeosastoa ja pientä osaa erikoissairaanhoidon lähipalveluista.

– Vuodeosasto toimintaa on tarkoitus muuttaa kuntouttavaan suuntaan, mutta niin, että palvelu tuotetaan suurin piirtein samalla euromäärällä kuin vuodeosaston palvelut nykyisin, Inna sanoo.

Kilpailutuksen sisältöä punnittiin Innan mukaan sillä perusteella, mikä on tarkoituksenmukaista. Valmistelua on tehty yhteistyössä maakunnan Oma Häme -hankkeen kanssa, koska sote-uudistuksessa palveluiden järjestämisvastuu siirtyy maakunnille.

– Kävimme läpi kaikki osa-alueet tarkoin. Tärkeimmäksi ja kiireellisimmäksi katsottiin perusterveydenhuollon palveluiden turvaaminen siinä vaiheessa, kun nykyinen Pihlajalinnan kanssa tehty sopimus menee umpeen.

Tämä tapahtuu maaliskuun lopussa vuonna 2018 eli ennen sote-uudistuksen toteutumista.

Ajatuksena on, että kunta ja palveluntuottaja perustavat yhteisen yhtiön, joka tuottaisi kilpailutetut palvelut ja jonka vastuulla olisi lisäksi uuden terveysaseman rakennuttaminen.

Inna kertoo, että palvelut kilpailutetaan 15 vuoden ajaksi, ja tarjouspyyntöön sisältyy viiden vuoden jatko-optio. HÄSA

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic