fbpx
Kanta-Häme

Hattula kilpailuttaa terveyspalvelut uudella tavalla

Mahdollisimman hankalaan aikaan nämä nyt on tehtävä, Hattulan kunnanjohtaja Lauri Inna miettii.

Hän puhuu kahdesta asiasta: siitä, että Hattula joutuu juuri nyt kilpailuttamaan terveyspalvelunsa ja siitä, että nyt pitäisi myös miettiä uuden sosiaali- ja terveysaseman rakentamista.

Ajankohta on hankala ennen kaikkea siksi, että uusi sote-lainsäädäntö on vasta tulossa. Moni asia on vielä auki.

Sosiaali- ja terveysasiat ovat siirtymässä maakuntien vastuulle, mutta vasta vuoden 2019 alusta. Hattulan nykyinen terveydenhuoltosopimus Pihlajalinna oy:n kanssa kuitenkin umpeutuu jo keväällä 2018.

Uusi sopimus on siis tehtävä, jotta kuntalaiset saavat terveyspalvelunsa myös kevään 2018 jälkeen. Hankintalain mukaan sopimus on kilpailutettava.

Tässä vaiheessa ei vielä tarkasti tiedetä, mitä palveluja aiotaan kilpailuttaa.

– Sopimuksen laajuus on todennäköisesti hieman erilainen kuin tällä hetkellä, Inna sanoo.

Nykyään Hattula ostaa Pihlajalinnalta avoterveydenhuollon eli terveyskeskuksen toiminnan sekä vuodeosastohoidon.

Sopimukseen voidaan liittää myös muita palveluja, mutta tässä vaiheessa ei vielä tarkasti tiedetä, mitä. Se riippuu myös tulevasta lainsäädännöstä.

– Ikäihmisten palveluista käydään varmaan vielä keskusteluja, samoin kehitysvammapalveluista, Inna sanoo.

Itse kilpailuttaminen tehdään entiseen tapaan yhteistyössä Janakkalan kanssa, onhan Paras-lain takia muodostettu Janakkalan-Hattulan yhteistoiminta-alue edelleen olemassa.

Silti kilpailutukseen on tulossa paljon uutta. Ensinnäkin on tarkoitus, että kilpailutuksessa valittava yritys solmii yhteisyrityksen kunnan kanssa. Toiseksi kilpailutus aiotaan toteuttaa niin sanottuna ranskalaisena urakkana.

Inna kertoo, että yhteisyritys-kuviosta on hyviä kokemuksia esimerkiksi Parkanossa ja Mänttä-Vilppulassa. Ranskalainen urakka taas tarkoittaa sitä, että tilaaja päättää ensin hinnan, ja sitten yritys ilmoittaa, miten se järjestää palvelut tällä hinnalla. Valinta tehdään siis laadun perusteella.

Mutta sen lisäksi, että terveyspalvelut saadaan kilpailutettua, on mietittävä, missä palvelut fyysisesti tarjotaan. Lauri Inna muistuttaa, että kunta vastaa terveyspalvelujen kiinteistöistä.

– Parolan terveysasema on selvitysten mukaan käyttöikänsä päässä. Tarvitaan siis uusi sosiaali- ja terveysasema.

Tilanne on nyt vaikea, sillä kunnan on seurattava sote-ratkaisuun mahdollisesti liittyvää investointien rajoittamista koskevaa lainsäädäntöä.

– Joka tapauksessa asioita mietitään yhdessä maakunnallisen sote-hankkeen eli Oma Hämeen kanssa, Lauri Inna korostaa.

Kunnanhallitus käsitteli terveyspalvelujen turvaamista maanantaina, ja asiasta päättää ensi viikolla valtuusto. Valtuusto siis valtuuttanee kunnanhallituksen tekemään tarvittavat linjaukset. Lisäksi kunnanjohtaja ja muut johtavat virkamiehet valtuutetaan valmistelemaan asiaa. Tarvittaessa käytetään hyväksi konsulttiyhtiön asiantuntemusta.

Lopullisen päätöksen kilpailuttamisesta tekee Janakkalan ja Hattulan yhteinen perusturvalautakunta. HäSa

Menot