Kanta-Häme

Hattula kiristää ruuvia

– Veronkorotus on hyvä kivijalka, mutta se ei yksin riitä. Tarvitaan myös rakenteellisia uudistuksia ja tiukkaa kulukuria.

Näin sanoi Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouko Tuomola (kok.) kuvaillessaan kunnan ensi vuoden talousarviota.

Hattulan valtuusto hyväksyi viime viikolla veronkorotuksen, joka tuo kunnalle noin 1,1 miljoonaa euroa lisää verotuloja vuodessa.

Säästötarve kaksi miljoonaa

Tuomolan mukaan säästötarve on silti jatkossa noin kaksi miljoonaa, jotta esimerkiksi lähivuosien tärkeät investoinnit pystytään rahoittamaan ilman suurta velanottoa. Samalla turvataan Hattulan säilyminen itsenäisenä kuntana.

– Rakennelakiin tulee varmasti pakkoliitospykälä, ja sen varalle meillä talouden pitää olla kunnossa.

Myös uusi kunnanjohtaja Heidi Rämö korosti budjetin esittelytilaisuudessa sitoutumista muutokseen. Rämön mukaan tarkoitus on esimerkiksi keskittää kunnan palveluita kylillä eräänlaisiksi monitoimipisteiksi.

– Esimerkiksi kouluilla voisi järjestää myös vanhusten ruokailua ja varhaiskasvatus ja koulu voisivat jossain toimia yhdessä, hän sanoo.

Kasvu puristettiin yhteen prosenttiin

Rämön mukaan Hattulan ensi vuoden budjettia voi kutsua kasvubudjetiksi, vaikka käyttömenoja on saatu karsittua niin, että niiden kasvuprosentti on vain 1,1. Palvelujen taso säilyy silti ennallaan.

– Hallintokuntien esitykset olisivat ilman karsintaa vieneet budjetin pakkaselle 1,8 miljoonaa ja yhdessä tämän vuoden talousarvion muutoksen kanssa kurottavaa oli 2,8 miljoonaa, Rämö kertoo.

Talousarviossa tilikauden tulokseksi arvioidaan noin 300 000 euroa.

Hattulan vt. johtava rehtori Jari Wihersaari sanoo, että hallintokunnissa ruuvia on kiristetty, mutta se ei vaikuta palveluihin dramaattisesti.

– Koulupuolella tuntikehystä on pienennetty hieman, mutta emme ole vielä lähellä minimiä. Opetusryhmät pystytään pitämään pieninä, vaikka esimerkiksi yläkoulun aloittaa ensi syksynä ennätyssuuri ikäluokka.

Ostopalveluita omaksi toiminnaksi

Perusturvan puolella jatkuu ostopalveluiden siirtämien kunnan omaksi toiminnaksi. Esimerkiksi sosiaalityöhön palkattava mielenterveys- ja päihdetyöntekijä korvaa osittain aiempaa ostopalvelua.

Hattulan lähivuosien suurin rakennushanke on Tuuliakodin peruskorjaus ja laajennus. Siihen varataan ensi vuonna noin kaksi miljoonaa ja vuonna 2014 3,5 miljoonaa euroa.

– Se on iso, mutta tarpeellinen investointi, jolla tähdätään kuitenkin samalla käyttömenojen pienenemiseen, Jouko Tuomola sanoo.

Lisäksi Hattulassa varaudutaan uuden koulun rakentamiseen. Ajatuksena on, että se korvaisi ahtaat Hurttalan ja Rahkoilan koulut.

Lisäksi kunta varaa rahaa muun muassa entisen apteekin tilojen remontointiin. Tarkoitus on, että hammashoitola laajenee apteekin puolelle ja lisäksi samaan yhteyteen muuttaa perheneuvola ja henkisen hyvinvoinnin yksikkö. (HäSa)

 

Päivän lehti

6.4.2020