Kanta-Häme

Hattula on hyvissä mitoissa

Hattulassa jaettiin torstaiaamuna tilinpäätösinfon alkajaisiksi rullamittoja. Ne liittyvät Nasta kunta -kampanjaan, jonka toistaiseksi näyttävin tempaus on tonttitapahtuma huhtikuun 18. päivänä.

– Tällä voi tarkistaa, kuinka hyvissä mitoissa kukin on. Sen voi sanoa, että Hattula on hyvässä kunnossa ja mitoissa, kehui kunnanjohtaja Heidi Rämö.

Hattulassa on saatu katkeamaan lähes 10 vuotta kestänyt alijäämäisten tilinpäätösten ketju. Jo vuonna 2013 noustiin reilusti plussalle ja sama meno jatkui viime vuonna.

– Tilinpäätöksen mukaan kunnan taseessa oli viime vuoden lopussa 4,8 miljoonaa euroa ylijäämää, kun kolme vuotta sitten sitä oli 1,2 miljoonaa. Vuosien varrella oli syöty noin 10 miljoonan euron ylijäämä, mutta nyt suunta on saatu kääntymään, Rämö kertoi.

Hän kiitti sekä kunnan työntekijöitä että päättäjiä siitä, että kaikki ovat sisäistäneet kunnan strategian ja talouden tasapainotusohjelman linjaukset.

Ei pelkkää leikkaamista

Talous- ja hallintojohtaja Annu Kalliaisenaho kertoi, että Hattulassa on käyty läpi kaikki menoerät, joihin kunta pystyy vaikuttamaan.

– Kaikkeen ei voi vaikuttaa, mutta paljon on sellaista, mihin on mahdollista tarttua, Kalliaisenaho sanoo.

Tärkeässä roolissa on ollut tulopuolen kasvattaminen. Esimerkiksi tonttien myynnistä kertyi loppujen lopuksi enemmän kuin mitä uskallettiin odottaa, vaikkakin vähemmän kuin oli budjetoitu. Janakkala on ostanut Hattulalta vuodeosastopaikkoja, ja muun muassa tämä on kasvattanut toimintatuottoja.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Kari Ventolan (kok.) mukaan Hattula onkin hyvä esimerkki siitä, miten kunnan taloutta on tasapainotettu toimintaa kehittämällä.

– Emme ole tyytyneet siihen, että leikataan vain joka paikasta, hän sanoo.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kaj Nordenswan (kesk.) pitää onnistuneena myös sitä, ettei yhtäkään menoerää ole pidetty liian pienenä puututtavaksi.

– Sillä tavalla olemme saaneet koko kuitenkin merkittäviä säätöjä.

Hamkin rahat kävivät tilillä

Hattula, kuten muutkin lähiseudun kunnat, sai viime vuonna rahaa myös Hämeen ammattikorkeakoulun kuntayhtymän purusta. Hattulan osuus oli 0,5 miljoonaa euroa. Tämä summa käväisi kunnan tilillä ja poistui saman tien Hamkin uuteen organisaatioon.

– Se näkyy kuitenkin tilikauden tuloksessa, kuten muillakin kunnilla, mutta ilman sitäkin meillä olisi ollut saman verran ylijäämää kuin vuosi sitten eli 1,5 miljoonaa euroa, Kalliaisenaho kertoo.

Hattulan merkittävin rakennushanke vuosikausiin eli Juteinikeskuksen rakentaminen alkoi viime vuonna. Koulun ja monitoimitalon rakentaminen kasvatti investointien määrää viime vuonna huomattavasti, mutta tähän oli myös varauduttu aiempina vuosina.

Lainamääräänsä Hattula onnistui vähentämään viime vuonna hieman. Hattulan viime vuoden tilinpäätös on kunnanhallituksen käsittelyssä ensi maanantaina ja etenee valtuustoon kesäkuussa. (HäSa)

 

 

 

 

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic