Kanta-Häme

Hattula: Osa Hamkin rahoista kuuluu jäsenkunnille

Hattula ei vieläkään niele täysin Hämeen ammattikorkeakoulun yhtiöittämiskuviota.

Itse yhtiöittäminen on kunnan mielestä selvä asia, ja kunta suostuu myös maksamaan vaaditun puolen miljoonan euron sijoituksen yhtiöön.

Kiistanaiheena kuntayhtymän purku

Sen sijaan Hattula ei hyväksy Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen kuntayhtymän purkua sillä tavalla kuin kuntayhtymän valtuusto on siitä päättänyt.

– Arvonkorotusrahasto ja kertynyt ylijäämä pitäisi jakaa jäsenkunnille asukaslukujen suhteessa, sanoo kunnanjohtaja Heidi Rämö.

Rämö vetoaa tässä asiassa sekä Kuntaliiton että lakiasiaintoimiston lausuntoon.

Hattula aikookin kutsua Hamkin jäsenkunnat vielä neuvottelemaan asiasta. Jäsenkuntia ovat Hattulan ohella Hämeenlinna, Forssa, Riihimäki, Valkeakoski ja Tammela.

Kyse isoista rahoista

Tässä puhutaan aika isoista rahoista. Hattulan jäsenosuus arvonkorotusrahastosta ja kertyneestä ylijäämästä on 3,48 miljoonaa euroa. Hämeenlinnan osalta puhutaan yli 42 miljoonasta eurosta.

Tämä ei kuitenkaan ole rahaa, jonka kunta saisi käyttöönsä. Raha näkyisi kuitenkin kunnan taseessa. Kyse on siis omaisuudesta, joka helpottaisi kuntaa talouden tasapainottamisessa.

Hattulan kunnanhallitus päätti maanantaina esittää kunnanvaltuustolle, että Hattula kutsuisi jäsenkuntien edustajat neuvotteluun kuntayhtymän purusta. Valtuusto saa tehtäväkseen myös nimetä kaksi neuvottelijaa.

Kunnanhallitus esittää myös, että neuvottelut käytäisiin elokuun loppuun mennessä.

Peruspääomasta ei enää riidellä

Vielä huhtikuussa Hattula kyseenalaisti Hamkin kuntayhtymän suunnitelman siitä, että Hattula joutuisi maksamaan 0,5 miljoonaa euroa Hamk-yhtiöön.

Hattulan edustajat ihmettelivät sitä, mihin kunnan alkuperäinen osuus peruspääomasta oli kadonnut.

Tämä riita on nyt selvitetty. Kunnanjohtaja Rämö sanoo, että Hattula on valmis sijoittamaan vaaditut 500 000 euroa yhtiöön. Tosin tämä asia vaatii vielä kunnanvaltuuston siunauksen.

Sijoitusvaatimus johtuu siitä, että Hattula ei ole sijoittanut rahaa alueellaan olevan Lepaan yksikön investointeihin. Tämäntyyppisiä investointeja ovat sen sijaan tehneet muut jäsenkunnat Tammelaa lukuun ottamatta.

Siksi Tammelallekin tuli vaatimus sijoittaa miljoona euroa Mustialan navettainvestointiin.

Yhtiöasia on selvä

Hamk-yhtiön toiminta alkaa suunnitellusti ensi vuoden alussa.

– Tämä kuntayhtymän purku ja omaisuuden jako voidaan tehdä jälkijättöisesti. Se ei vaikuta yhtiön perustamiseen. Käytännössähän osakeyhtiö on jo perustettu, ja se voi hakea toimilupaa, Heidi Rämö sanoo. (HäSa)