Kanta-Häme

Hattula-päivät kootaan monesta palikasta

Hattula-päivät kokoaa jälleen kesäkuun alussa yhteen monta tekijää ja toimijaa. Liikunta- ja vapaa-aikatoimen päällikkö Jari Salmela sanookin, että kunnan nimikkotapahtuma koostuu monesta palikasta.

– Kaikki tahot hoitavat hommansa aika itsenäisesti. Kunnalle jää toimijoiden kokoaminen yhteen ja tiedotuksesta huolehtiminen, Salmela sanoo.

Hattula-päiviin mahtuu tänäkin vuonna täysin uutta ohjelmaa sekä jo perinteisiä tapahtumia. Heti alkajaisiksi eli 8. kesäkuuta järjestetään Hattulan taiteilijaseuran taidenäyttely, joka pystytetään nyt ensimmäisen kerran Juteinitalon aulaan.

– Näyttelyn nimi on Vintti pimeenä. Mahtaako se viitata siihen, että aiemmin näyttely on järjestetty Parolan Nuorisotalon Vintillä, mutta nyt se ei ole käytössä, Salmela veikkaa.

Joskus takavuosina Hattula-päivät kesti jopa kaksi viikkoa, mutta niistä ajoista ohjelmaa on tiivistetty. Tällä kertaa tapahtumia on keskiviikosta sunnuntaihin eli 8.–12. kesäkuuta.

Sattulan kylä on useampana vuonna kunnostautunut omalla ohjelmallaan Hattula-päivien yhteydessä, ja niin tänäkin vuonna. Uutta on Sattula-aiheinen valokuvakilpailu, johon voi osallistua Hattula-päivien aikana otetuilla kuvilla. Kyläyhdistyksen johtokunta valitsee voittajat.

Samoin uutta tai oikeastaan uusinta on torstaina 9.6. järjestettävä puhallinkonsertti ja siihen liittyvä ”aseman lasten” tapaaminen Nuorisotalon Vintillä. Kyseessä on helsinkiläisen Toimela Brassin konsertti, jonka yhteydessä muistellaan Parolan aseman ja meijerin seutua ja siellä sota-aikaan asuneita lapsia.

– Järjestimme 10 vuotta sitten silloisten seitsemänkymppisten tapaamisen. Nyt päätimme ottaa uusiksi ja kutsua paikalle noin 80-vuotiaat, kertoo Asta Vättö, joka on yksi tapaamisen järjestäjistä.

Toimela on Helsingissä toimiva yksityinen kansalaisopisto, jonka rehtorina on työskennellyt Parolasta Kekin kaupalta lähtöisin oleva opetusneuvos Juhani Meriluoto. Hän tuo opiston puhallinorkesterin tapahtumaan.

– Lisäksi Jukka Heino esittelee vanhoja valokuvia ja kertoilee niistä. Ja toiveena on, että yleisö innostuisi kyselemään meidän lapsuusvuosistamme, Asta Vättö sanoo.

Dekkari-ilta järjestetään tänä vuonna jo kymmenennen kerran, ja samoin Mierolan siltatanssit on jo osoittautunut erittäin suosituksi perinteeksi. Sillalla on välillä humpattu jopa toppatakit päällä, mutta väkeä on aina riittänyt.

Eniten ohjelmaa on lauantaina, jolloin järjestetään Hattulan toripäivä monenlaisine oheisohjelmineen. Silloin uutta on esimerkiksi tuoreen ParoLAN-peliyhdistyksen konsolipelipäivä Juteinitalossa.

Hattula-päivät päättää nyt toisen kerran järjestettävä suomen kieltä käsittelevä seminaari.

– Viime vuonna aiheena olivat murteet. Tämä vuonna käsitellään suomen kielen vaikeutta tai helppoutta ulkomaalaisten kielenopiskelijoiden näkökulmasta, kertoo seminaarin järjestävän Jaakko Juteini -seuran varapuheenjohtaja Jukka O. Mattila.

Hän toivoo, että kieli-iltapäivästä muodostuisi myös perinne, sillä uusia suunnitelmia on jo viritelty ensi vuodeksi. HÄSA

Päivän lehti

13.8.2020