Kanta-Häme

Hattula perääntyy Hamk-kiistassa

Hattula on perääntymässä Hämeen ammattikorkeakoulun yhtiöittämiseen liittyvässä kiistassa. Kunnanhallitus päätti esittää ensi viikolla kokoontuvalle valtuustolle, että Hattula hyväksyisi nykyisen Hamkin kuntayhtymän purkamisen ja uuden Hamk-yhtiön osakassopimuksen.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola sanoo, että Hattula perääntyy ensinnäkin siksi, että se on saanut vetämänsä selvitystyön aikana uutta tietoa.

– Alkuvaiheessa emme saaneet tietoa riittävästi. Nyt kuviot ovat selkiintyneet.

Näkemysero kutistui

Ventola sanoo, että Hattulalla ja kuntayhtymän muilla kunnilla on edelleen näkemysero olemassa.

– Ero on kuitenkin kutistunut. Siksi katsoimme, että kokonaisuuden kannalta on järkevämpää suostua tähän järjestelyyn.

Ventola sanoo edelleen, aikanaan Hamkin päätöksissä tapahtui tietty virhe, joka tuolloin meni huomaamatta läpi myös Hattulan valtuustossa. Ventolan mukaan Kuntaliittokin on lausunnossaan viitannut tähän virheeseen.

– Aikanaan Hamkin peruspääoma perustui kuntayhtymän kuntien väkilukuihin, mutta sitten perussopimusta muutettiin niin, että peruspääoma pohjautuukin kuntien syöttämiin pääomiin. Se tarkoitti sitä, että Hattulalle ja Tammelalle siihen mennessä kertynyt ylijäämä siirtyi kaupungeille.

Kaupungeilla Ventola tarkoittaa Hamkin kuntayhtymän kaupunkijäseniä Hämeenlinnaa, Riihimäkeä, Valkeakoskea ja Forssaa. Hattula ja Tammela ovat kuntayhtymän – ja tulevan osakeyhtiön – ainoat maalaiskunnat.

Laiha sopu voittaa lihavan riidan

Ventola sanoo, että Hattula ei riitauttanut sitä, mikä on tapahtunut vuonna 1997 hyväksytyn perussopimuksen jälkeen, vaan oli niiden ylijäämien perään, jotka Hattulalle ehti kertyä ennen tuota sopimusta.

Nyt Hattulan ei auta Ventolan mukaan muu kuin elää tämän asian kanssa.

– Olemme sitä mieltä, että parempi tehdä laiha sovinto kuin lihava riita. On Hamkin ja seutuyhteistyön kannalta parempi mennä tällä tavalla eteenpäin ja tehdä yhdessä työtä tulevaisuuden eteen.

Hattula esitti kesällä neuvotteluja muiden jäsenkuntien kanssa, mutta neuvottelutapaaminen peruuntui osanottajien vähyyden vuoksi. Sen jälkeen Hattula toimitti asiamiehensä välityksellä jäsenkunnille Hattulan esityksen yhtiöittämisasiassa ja pyysi siihen kirjallisia vastauksia.

Ventola kertoo, että maanantaiseen kunnanhallituksen kokoukseen mennessä vastaukset oli saatu lähes kaikilta jäsenkunnilta.

– Yhden kunnan vastaus taisi puuttua. Mutta muiden vastaukset olivat yksikantaisia, ne eivät jättäneet jossittelulle tilaa.

– Me jäimme tässä yksin, ja sen kanssa on elettävä.

Tase ei saanut kaunistusta

Jos Hattulan kanta olisi voittanut kiistan, sille oli kertynyt Hamkin peruspääomasta ja ylijäämistä 3,5 miljoonan euron potti. Hattula ei olisi saanut tuota rahaa suinkaan käyttöönsä, vaan se olisi jäänyt Hamkille, mutta tuo 3,5 miljoonaa olisi kuitenkin kaunistanut Hattulan tasetta.

Nyt hyväksyttävä osakassopimus antaa Hattulan osuudeksi yhtiön omasta pääomasta arviolta 1,2 miljoonaa euroa.

Hattulan valtuusto hyväksyi jo kesäkuussa, että Hattula sijoittaa uuteen Hamk-osakeyhtiöön 500 000 euroa. Samalla kunta ilmoitti tahtonsa tulla osakkaaksi yhtiöön. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic