Kanta-Häme

Hattula pienentäisi rahoitustaan Kehkelle

Hattulassa halutaan pienentää kunnan rahoitusta Kehittämiskeskus oy Hämeelle. Samalla kuitenkin kiistetään kunnan eroaikeet seudullisesta elinkeinoyhtiöstä.

– Sellaisesta ei ole kyse. Minä arvostan seutuyhteistyötä ja kantani on, että Hattulan kannattaa olla siinä mukana, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouko Tuomola (kok.).

Kehken hallitus on esittänyt Hattulan ensi vuoden maksuosuudeksi 173000 euroa, mutta kunnan budjettiesityksessä Kehkelle on varattu rahaa 100000 euroa vähemmän.

Tuomola ja Hattulan kunnanjohtaja Heidi Rämö kertovat, että tarkoitus on miettiä, mitä Kehken palveluita kunta jatkossa käyttää. Rämö on keskustellut asiasta elinkeinoyhtiön edustajien kanssa ja kertoo, että neuvotteluja jatketaan.

Hän huomauttaa, ettei Kehken perussopimusta ole avattu kertaakaan sen jälkeen, kun elinkeinoyhtiö perustettiin vuonna 2000.

– Sen jälkeen on ollut kuntaliitos, ja Janakkala on käytännössä jättänyt Kehken. Sopimus on syytä päivittää, ja samalla poliitikot voivat ottaa kantaa siihen, paljonko olemme valmiita maksamaan ja mitä sillä rahalla pitäisi saada, Heidi Rämö sanoo.

Kaikki menot käydään läpi

Aiemmin syksyllä Hattulan valtuustossa purnattiin Kehken ja erityisesti Hämeen Matkailun maksuista. Tällöin väläyteltiin myös Hattulan eroa ainakin matkailuyhteistyöstä.

Rämön ja Tuomolan mukaan Hattulan maksuosuutta tarkastellaan nyt siinä, missä kaikkia muitakin kunnan menoja.

– Me käymme läpi kaikki palvelut, sekä kunnan omat että muualta ostettavat. Meidän kannaltamme tärkeää on miettiä, saammeko rahallemme vastinetta, Tuomola sanoo.

Rämö kertoo kuulleensa palautetta esimerkiksi siitä, ettei Kehken toiminta näy Hattulassa.

– Kehken meille esittämä maksuosuus on niin suuri, että sillä voisi palkata kolme ihmistä ja hankkia tarvittavat ohjelmat. Kyllä Kehken sillä panostuksella pitäisi näkyä enemmän esimerkiksi hattulalaisille yrityksille.

Rämön mukaan Hattula osallistuu ensi vuonna hankerahoitukseen Kehken esityksen mukaisesti eli niihin rahoihin ei kajota. Hattulan valtuusto päättää kunnan budjetista kokouksessaan joulukuussa.

Mikä sujuu, jos ei tämäkään

Hattulan edustajana Kehken hallituksessa on valtuutettu Miia Antin (kok.). Hän toimii myös Hämeen Matkailun hallituksen puheenjohtajana.

Antin sanoo olevansa huolissaan siitä, ettei Hattula olisi jatkossa täysipainoisesti mukana Kehkessä.

– Elinkeinopolitiikka ja matkailuasiat ovat sellaisia, joissa seudullinen yhteistyö on luontevaa. Jos nekään eivät suju, niin mikä sitten? hän kysyy.

Hän ei myöskään pidä hyvänä omistajaohjauksena sitä, että kunta pienentäisi rahoitustaan yhtäkkiä. (HäSa)

 

Päivän lehti

2.4.2020