Kanta-Häme

Hattula saa koulukeskuksensa

Hattulan valtuusto siunasi keskiviikkoisessa kokouksessaan Juteinikeskuksen eli uuden koulun rakentamisen. Kukaan ei vastustanut itse koulua, mutta silti päätöstä edelsi pitkä ja monipolvinen keskustelu.

Hyväksyn Juteinikeskuksen, mutta en sitä, että Hurttalan koulu puretaan, Pentti Pietilä (kesk.) sanoi.

Hurttalan purku avustuksen ehtona

Juteinikeskus on saamassa ministeriön sisäilma-avustusta 750 000 euroa, mutta ehtona on, että sisäilmaongelmista kärsinyt Hurttalan koulu pitää purkaa.

Seppo Söderlund (ps.) sanoi, että esityslistan esitystä tulisi korjata niin, että nyt päätettäisiin vain Juteinikeskuksen rakentamisesta, mutta jätettäisiin avustusasia ja Hurttalan koulun purkuasia auki joulukuun kokoukseen saakka.

Pietilä oli valmis vetämään oman esityksensä pois, jos olisi menetelty Söderlundin toiveen mukaisesti.

Söderlund myös arvosteli sitä tapaa, jolla kouluasiaa oli viety eteenpäin. Esimerkiksi kustannukset ovat lähes kaksinkertaistuneet prosessin aikana.

Lasse Järvelä (sd.) huomautti, että 750 000 euron avustukseen tulee iso lovi Hurttalan koulun purkukustannuksista.

Hän sanoi kuitenkin, että demariryhmä on 99-prosenttisesti kouluhankkeen takana.

– Ei muuta kuin sauhua putkeen!

Uusi Juteinikeskus korvaa jo lopetetun Rahkoilan koulun sekä Hurttalan koulun. Ilmeisesti Hattulassa on liikkunut huhuja myös muiden pikkukoulujen kohtalosta, sillä Pentti Pietilä korosti, ettei Juteinikeskus-päätös koske Nihattulan eikä Lepaan kouluja.

Erkki Pänkäläinen (kok.) huomautti, että jos Hurttalan koulua ei pureta, rahoituskuviot menevät uusiksi ja kunta joutuu ottamaan 750 000 euroa lisää lainaa.

Ritva Viitanen (kesk.) ei ymmärtänyt intoa Hurttalan säilyttämiseen.

– Onhan valitettu, että meillä on liian suuri kiinteistökanta.

Söderlund lisäsi vielä, että koulun purku ja sen lämpökeskuksen siirto voivat tulla maksamaan jopa enemmän kuin mitä ministeriön avustus on.

Pietilän suurin häviö

Pentti Pietilän Hurttala-esitystä kannattivat muiden muassa Seppo Kankkunen ja Matti Kortesaari. Äänestyksessä Pietilän ehdotus kaatui numeroin 31–4.

– Tämä on suurin häviöni. Saipalle hävittiin kerran 15–0, Pietilä totesi.

Valtuusto hyväksyi myös Juteinikeskuksen urakat kunnanhallituksen esityksen mukaisesti.

Veroista valtuusto ei käyttänyt yhtään puheenvuoroa. Tuloveroprosentti säilyy tasan 20 prosentissa. Vakituisen asunnon kiinteistövero on ensi vuonnakin 0,45 prosenttia ja muiden asuinrakennusten sekä yleinen kiinteistövero tasan prosentin. (HäSa)