Kanta-Häme

Hattulan kunnanvaltuusto ei selvitä kunnanhallituksen luottamusta – Vaalien läheisyys painoi vaakakupissa, esityksen allekirjoittaneet pettyivät päätökseen

Hattulan kunnanvaltuuston kokous pidettiin torstaina Petäys Resortissa Tyrvännässä. Paikalla oli viittä kunnanvaltuutettua lukuunottamatta koko valtuusto.

Hattulan kunnanvaltuusto ei perusta väliaikaista valiokuntaa selvittämään kunnanhallituksen luottamusta.

Asiasta päätettiin kunnanvaltuuston äänestyksessä torstaina. Tilapäisen valiokunnan puolesta äänesti 11 kunnanvaltuutettua ja sitä vastusti 22 valtuutettua. Keskustan Seppo Kopra jätti asiasta eriävän mielipiteen ja kokouksesta puuttui viisi valtuutettua.

Kymmenen valtuutetun kesäkuussa jättämässä epäluottamuslauseessa esitettiin tilapäisen valiokunnan asettamista nykyisen kunnanhallituksen erottamiseksi ja uuden kunnanhallituksen valitsemiseksi.

Esityksessä mainittiin luottamuspulan syyksi kunnanhallituksen toimettomuus tai jopa tarkoituksellinen asian peittely kahden viranhaltijan työhäirintäasian käsittelyssä. Kaksi kunnan virkamiestä teki syksyllä 2019 ilmoituksen työssään kokemasta häirinnästä.

Vaalien läheisyys vaikutti

Osa kokouksessa puhuneista valtuutetuista oli sitä mieltä, että väliaikaisen valiokunnan perustaminen näin lähellä vaaleja on turhaa ja lamauttaa valtuuston toimintakyvyn moneksi kuukaudeksi.

– Seuraavat vaalit ovat kahdeksan kuukauden päästä, niin tämä on ihan väärä hetki siihen. Rampautamme toiminnan muutaman kuukauden ajaksi ja asioita pitäisi pystyä viemään eteenpäin, Vihreiden Mikko Sabel totesi.

Esityksen allekirjoittaneen Heimo Miettisen (kd.) totesi päätöksen jälkeen, että esitystä ei olisi pitänyt kaataa sen perusteella, että vaalit ovat tulossa.

– Koskaan ei pitäisi vedota siihen, että ollaan liian lähellä vaaleja. Epäoikeudenmukaisuuksiin ja väärinkäytöksiin pitää milloin tahansa puuttua, Miettinen kommentoi.

Niin ikään esityksen allekirjoittaneet keskustan Teemu Salvisto ja Pirkko Lokinperä olivat pettyneitä päätökseen.

Valiokuntaa kannattaneiden mielestä selvitys olisi puhdistanut ilmaa

Valiokunnan perustamista puolustaneet valtuutetut kokivat, että luottamuksen selvittäminen selkeyttäisi tilannetta ja puhdistaisi ilmaa.

Ainoana kokoomuslaisena esityksen allekirjoittaneen Kari Ventolan mukaan esitys ei ollut suunnattu yksittäisiä päättäjiä kohtaan.

– Tämä on erinomainen työväline kehittää toimintaa tästä eteenpäin. Kunnanhallitus joutuu kantamaan vastuunsa valtuuston suuntaan, Ventola totesi.

Elise Oikari (kd.) sanoi, että kunnan edun kannalta olisi parempi, jos negatiivista julkisuutta kunnalle aiheuttanut hallitus vaihtuisi.

Puotila ei yllättynyt

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) ei yllättynyt äänestystuloksesta.

– Tämähän on ollut kaiken aikaa tiedossa. Pääasiallinen tarkoitus on ollut tässä työn vaikeuttaminen.

Eripuraa aiheutti myös se, oliko Puotila viivyttänyt työhäirintäasian käsittelyä. Keskustan Ritva Viitalan mukaan Puotila olisi jarruttanut asian päätymistä kunnanhallituksen käsittelyyn, josta sen olisi pitänyt edetä valtuustoon.

Viitalaa valehtelusta syyttäneen Puotilan mukaan asia ei edes kuulunut hallituksen pöydälle, vaan aluehallintovirastolle. Molemmat totesivat saaneensa tietonsa opintovapaalle jääneeltä kunnanjohtajalta Katariina Koivistolta. HÄSA

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic