Kanta-Häme

Hattula sponsoroi läppärit

Kun opiskelija astuu koulun tietokoneluokkaan, hän astuu myös pahimmassa tapauksessa ajassa vuosikymmeniä taaksepäin.

Parolan lukio on ensimmäinen koulu Kanta-Hämeessä, joka on vastannut Lukiolaisten Liiton vaatimukseen oppimisympäristöjen teknisten välineiden päivittämisestä ajan tasalle.

Virallisesti noin kuutisenkymmentä tietokonetta omistaa Hattulan kunta, joka budjetoi hankkeeseen kaiken kaikkiaan 25000 euroa.

– Kun nykyiset ekaluokkalaiset pääsevät ylioppilaiksi, he saavat halutessaan lunastaa tietokoneen omaksi ja maksaa siitä maksetun pantin suuruisen summan, Parolan lukion rehtori Reijo Järvinen kertoo.

Opiskelijat maksavat koneesta 90 euron pantin. Pantin suuruus on laskettu sen mukaan, mikä tietokoneen arvo on kolmen vuoden kuluttua.

Viisi opiskelijaa, yksi tietokone

Tilaajapäällikkö Antti Karrimaa Hämeenlinnan kaupungin opetuspalveluista kertoo, että hämeenlinnalaiset lukiolaiset joutuvat vielä odottamaan omia tietokoneita.

– Tällainen hanke ei ole ollut talousarviokeskusteluissakaan esillä. Hämeenlinnan kokoisessa kaupungissa kyse olisi kuitenkin hyvin merkittävästä menoerästä, Karrimaa sanoo.

Tilaajapäällikön mukaan myöskään koneiden vuokraaminen ei ainakaan tällä hetkellä ole harkinnassa.

Kaupungin tilaajajohtaja Markku Rimpelä kertoo, että tällä hetkellä lukiolaisilla on käytössä yksi tietokone viittä opiskelijaa kohti.

– Olemme kyllä tietoisia siitä, että lukio-opetuksen täytyy muuttua ylioppilaskirjoitusten muutoksen tahtiin.

Pilviä pitkin kouluun

Ylioppilastutkinnon sähköistymiseen ja opiskeluympäristön päivittämiseen suunnitellaan Rimpilän mukaan toisenlaisia ratkaisuja, joissa halutaan hyödyntää opiskelijoiden jo olemassa olevia, omia tietokoneita ja älypuhelimia.

– Ahveniston yläkoulussa on paraikaa käytössä niin sanottu ohjelmistopilvipalvelu, joka mahdollistaa oppilaan pääsyn koulussa käytettäviin ohjelmistoihin myös kotikoneelta, Rimpelä kertoo.

Palvelun kautta opiskelija pääsee ainoastaan ohjelmistorakenteeseen.

– Omien tietojen tai arvosanojen rukkaaminen ei siis jatkossakaan ole mahdollista, Karrimaa naurahtaa.

Suunnitelmiin kuuluu myös, että kaupunki tukisi hanketta rahoittamalla koulussa käytettävien tietokoneiden määrää. Ensi vuonna pilvipalvelua kaavaillaan ainakin Hätilään.

– Lukio-opetuksen osalta ollaan siirtymässä vuoden vaihteessa koulutuskuntayhtymän alaisuuteen. Sen vuoksi tässä on moni asia vielä auki.

Oppilaisiin luotetaan

Hattulan kunnan rahoittamat tietokoneet on tarkoitettu ainoastaan opiskelua varten. Tämän vuoksi esimerkiksi erilaisten lisäohjelmien asentaminen on mahdollista vain koulun oman tekniikkayksikön kautta.

Vaikka Parolassa koulun langatonta verkkoa ei ole rajoitettu toistaiseksi mitenkään teknisistä syistä, rehtori ei ole huolissaan mahdollisista väärinkäyttötilanteista.

– Olemme tehneet sopimuksen opiskelijoiden ja vanhempien kesken, että opiskelija ei saa käydä kouluaikana arvomaailmaltaan epäilyttävillä sivustoilla. Rinnakkainen verkko estoineen oli rakenteilla, mutta teknisten syiden takia emme saaneet sitä vielä toimimaan, Järvinen kertoo.

Kannettavien vakuutus on tavallisten uusien koneiden kaltainen. Jos laite rikkoutuu opiskelijan oman huolimattomuuden vuoksi, on hän itse myös korvausvelvollinen.

– Vain aika näyttää, miten hyvin koneet toimivat opiskelutarkoitukseen ja esimerkiksi teknisiltä ominaisuuksiltaan, Järvinen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic