Kanta-Häme

Hattula vaatii Pihlajalinnalta selvitystä kunnan terveyspalveluista – Johtava lääkäri rauhoittelee huhuja

Johtava lääkäri Arvo Haapanen vakuuttaa, että henkilövaihdoksista huolimatta Hattulan terveyspalvelut toimivat hyvin. Pihlajalinnan yt-neuvottelut eivät aiheuttaneet hoitotyössä olevan henkilökunnan irtisanomisia Hattulassa. Kuva: Riku Hasari
Pihlajalinnan aluejohtaja Arvo Haapanen ei kommentoi neuvotteluja. Arkistokuva: Riku Hasari

Hattulan kunta on tehnyt torstaina kirjallisen selvityspyyntövaateen Pihlajalinnalle.

– Kunnassa on tällä hetkellä vakava huoli hattulalaisten perusterveydenhuollon palveluiden, etenkin lääkäreiden, saatavuudesta, kertoo Hattulan perusturvajohtaja Anitta Leinonen.

– Olemme pyytäneet selvityksen muun muassa lääkärivahvuudesta ja lääkäripalveluiden saatavuudesta terveysasemalla, vuodeosastolla ja ikäihmisten palveluissa, Leinonen sanoo.

Hän muistuttaa, että Pihlajalinna on palvelusopimuksessaan sitoutunut tiettyyn lääkäreiden ja muun terveydenhuollon henkilökunnan määrään ja palveluiden laatuun, ja kunnan velvollisuus on valvoa sopimuksen toteutumista.

– Me emme ole saaneet Pihlajalinnan suunnalta mitään tietoa siitä, että lääkäriaikojen saatavuudessa on ollut ongelmia. Tietoa on tullut suoraan kuntalaisilta, kunnan omilta työntekijöiltä ja poliitikoilta. Kaikkien viesti on ollut samansuuntaista, että jotain on nyt vialla.

Palautetta parin viikon aikana

Leinonen kertoo, että yhteydenottoja on tullut erityisen paljon elokuun lopun ja syyskuun alun aikana.

– Elokuussa kunnan johtoryhmä teki kyläkierroksia, eikä silloin vielä kuulunut negatiivista palautetta terveyspalveluista.

Myös Hattulan perusturvalautakunnan puheenjohtaja Mikko Vahlman (sd.) kertoo saaneensa viime päivinä huolestuneita yhteydenottoja.

– Toiminnasta tähän asti saatu palaute on ollut varsin positiivista, ja siksi tämä herättää nyt kysymyksiä, hän sanoo.

Hoitohenkilökuntaa ei ole irtisanottu

Pihlajalinnan Hattulan johtava lääkäri ja koko Kanta-Hämeen aluejohtaja Arvo Haapanen on seurannut muun muassa Facebookissa käytyä keskustelua Hattulan terveyspalveluista.

Hän haluaa rauhoitella tilannetta, mutta myöntää, että Hattulassa on ollut henkilöstön vaihtuvuutta.

– Irtisanoutumisia on ollut, mutta ne ovat tapahtuneet Pihlajalinnasta riippumattomista syistä. Pihlajalinnan yt-neuvotteluiden seurauksena Hattulassa irtisanottiin yksi toimiston työntekijä, mutta hoitotyöhön osallistunutta henkilökuntaa ei ole irtisanottu, hän sanoo.

Yksittäinen tilanne sotki aikataulut

Haapasen mukaan lääkäri-hoitaja-työparit on saatu täyteen, ja tällä viikolla Parolassa on aloittanut uusi yleislääketieteen erikoislääkäri.

– Meillä seurataan koko ajan palvelun saatavuutta, ja se on ollut hyvällä tasolla. Syyskuun alkupäivinä oli yksittäinen nopea tilanne, joka sotki aikataulut, mutta nyt tilanne on saatu tasaantumaan, Haapanen sanoo.

Hoidon saatavuutta seurataan ns. T3-luvulla, joka kertoo, minkä ajan kuluessa potilaalle on tarjolla kolme erillistä vastaanottoaikaa.

– Monilla Suomen terveysasemilla tavanomainen T3-luku on 10-20 päivää, meillä se on ollut esimerkiksi heinäkuussa 4, elokuussa 5 ja kuluvalla viikolla 6 päivää.

Hattulaan nousee parhaillaan uusi terveysasema, jonka on määrä valmistua ensi vuoden alkupuolella. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Haapasen mukaan esimerkiksi puheterapian jono saatiin Hattulassa purettua kokonaan kesän aikana. Samoin esimerkiksi henkisen hyvinvoinnin palveluihin on saatu käynnistettyä kiireaikajärjestelmä.

Lisäksi koko asemalle on saatu järjestettyä jokaiselle arkipäivälle kiirevastaanotto ja kaikki kiireelliset asiat pystytään hoitamaan samana päivänä.

Pihlajalinna voitti Hattulan terveydenhuoltopalveluista järjestetyn kilpailutuksen viime vuonna, ja uusi sopimus astui voimaan tämän vuoden alussa. Pihlajalinna tuotti jo aiemmin avoterveydenhuollon ja vuodeosaston palvelut Hattulassa, mutta nyt sopimuksen piirissä on myös muun muassa hammashoito ja kunnan työntekijöiden työterveyspalvelut.

Kunnan kiinteistöyhtiö Hattula-Kiinteistöt rakennuttaa parhaillaan uutta terveysasemaa, jonka on määrä valmistua ensi vuoden alkupuolella. HÄSA

Lue lisää: Pihlajalinnan aluejohtaja irtisanoutui tehtävästään

Lue lisää: Pihlajalinnan sulki Tuulosen lääkäriaseman

Päivän lehti

21.1.2020