Kanta-Häme

Hattula vei kaikilta vähän

Keskustelu Hämeenlinnan seudun kasvusopimuksen torppaamisesta jatkuu edelleen.

Hämeenlinnan vs. kaupunginjohtaja Juha Isosuo ei voi ymmärtää Hattulan vetäytymistä sopimuksesta.

– Hattulan päätös on niin lyhytnäköinen, etten ymmärrä sitä vieläkään. Se on siinäkin mielessä täysin kummallinen, koska kyse ei ollut kuntien toiminnasta vaan mahdollisuuksista luoda tälle seudulle elinvoimaa, Isosuo päivittelee.

Hän muistuttaa, ettei kasvusopimus ollut vain kolmen kunnan yhteinen harjoitus, vaan sen valmistelussa olivat mukana myös Hämeen liitto, Hamk, Rautaruukki, ely-keskus ja elinkeinoyhtiöt.

– Voi sanoa, että Hattulan päätös vei kaikilta pikkuisen pois. Kasvusopimus liittyi erittäin paljon seudun elinvoimaan, työllisyyteen ja työpaikkoihin. Yritimme saada sitä kautta yritystoimintaa vähän vahvemmin liikkeelle, Isosuo toteaa.

Sopimus ei olisi myöskään vaatinut siihen sitoutuneilta kunnilta ylimääräistä rahaa, sillä kyse oli normaalista kehittämistyöstä.

– Eihän se välttämättä toisi kunnalle yhtään suoraa taloudellista hyötyä muuten kuin välillisesti sitten, kun kuntaan tulee asukkaita ja työpaikkoja. Minä en näe siinä mitään haittaa kenellekään, pelkästään etua, Isosuo sanoo.

HHT ja Inka jäljellä

Hattulan päätös tarkoittaa sitä, että kasvusopimus on Hämeenlinnan seudun osalta nyt auttamattomasti ohi.

– Tottakai meidän täytyy jatkaa saman vaikuttavuuden hakemista, mutta meillä jää nyt yksi mahdollinen väylä tässä käyttämättä. Yritämme jatkaa keskustelua ministeriön kanssa, tosin emme enää samalta pohjalta, vaan enemmänkin HHT-akselin varassa, Isosuo sanoo.

Hänen mukaansa kyse ei ole vähämerkityksisestä asiasta.

Kasvusopimus oli yksi tärkeä instrumentti, joka linkittyi Helsinki-Hämeenlinna-Tampere-kasvukäytävähankkeeseen sekä Innovatiiviset kaupunkiseudut Inka-ohjelmaan, jossa Hämeenlinna pyrkii Tampereen kumppaniksi.

– Tottakai tämä (Hattulan päätös) nyt pikkaisen hankaloittaa, mutta kyllä meillä on vahva usko siihen, että HHT ja Inka saadaan vietyä maaliin asti.

Myöskään kasvusopimukseen kirjattuja teemoja eli esimerkiksi ohutlevyteknologian, teräsrakentamisen sekä luonnonvara- ja hyvinvointialojen kehittämistä ei ole unohdettu.

– Teemoja viedään HHT-akselin ja Inkan kautta eteenpäin, mutta kyllähän kasvusopimus olisi lisännyt meidän mahdollisuuksiamme, Isosuo harmittelee. (HäSa)