Kanta-Häme

Hattula vuokraa keskustatontin Kanta-Hämeen aluetaksille

Hattulan kunta vuokraa määräalan Parolan keskustassa sijaitsevasta tontista Kanta-Hämeen aluetaksi oy:lle. Yritys voi myös lunastaa tontin itselleen. Valtuusto päätti asiasta keskiviikkona.

Kyseessä on Kinnalantie 1:n eli entinen K-kaupan tontti. Aluetaksin on tarkoitus rakentaa paikalle uudet toimitilat. Nykyään yhtiö toimii Hämeenlinnan keskustassa.

Puheitten jälkeen yksimielinen päätös

Valtuusto keskusteli keskiviikkoiltana aiheesta pitkään, mutta lopulta päätös oli yksimielinen. Valtuuston puheenjohtaja Kaj Nordenswan (kesk.) totesi, että puheenvuorot olivat olleet toiveita, visioita ja näkemyksiä, joista monia oli kannatettukin, mutta yhtään selvää esitystä ei tullut.

Aluetaksi voi rakentaa paikalle korkeintaan kaksikerroksisen 500-kerrosneliöisen rakennuksen, joten se veisi vain osan keskeisestä kulmatontista.

Vuokrasopimus 850 neliön määräalasta laaditaan 30 vuodeksi. Määräalan hinta olisi 65 000 euroa, ja vuosivuokraa määräalasta tulee maksaa 3 230 euroa vuodessa. Vuokraa tarkistetaan indeksin mukaan vuosittain.

Kuntakeskuksen koko kuva

– Olette neuvotelleet ihan hyvin. Joku rakentaa Hattulaan näinä aikoina, ja tuo tänne 15 työpaikkaa, Matti Puotila (kok.) aloitti.

Mutta ei tässä kuitenkaan kaikki. Puotila huomautti, että kyse on Hattulan keskeisimmästä paikasta, jonka yhteydessä pitäisi miettiä kuntakeskuksen koko kuvaa.

– Nyt ollaan lyömässä lukkoon kunnan hienoimman paikan käyttöä sadaksi vuodeksi.

Puotila myös tunnusti, että hän on aikoinaan itse ollut tekemässä ”aika rumaa Parolaa”.

Puotilan mielestä tontti sopisi puistoksi, jossa voisi järjestää erilaisia tapahtumia. Taksikeskuksen sen sijaan ei olisi pakko olla aivan keskustassa.

Matti Kortesaari (kesk.) säesti Puotilaa.

– Varmaan hyvä asia, että siihen rakennetaan, mutta vaakakupissa on se, miten Parolaa kehitetään. Aika hölmö kauppa tämä olisi.

Aluetaksiko määrää kunnan tahdon?

Seppo Söderlund (ps.) kaipasi kehittämissuunnitelmaa, joka kertoisi kunnan tahdon keskustasta.

– Onko se Aluetaksi, joka määrittelee keskustan muodon? Eivät nämä saisi tulla tänne tällä tavoin.

Erkki Pänkäläinen (kok.) huomautti, että nyt ei olla käyttämässä koko tonttia, vaan vain pieni osa.

– Se antaa mahdollisuuden kunnalle kehittää aluetta.

Sampo Turunen (kok.) oli ilman muuta tontin vuokrauksen kannalla.

– Pakko ihmetellä tätä keskustelua. Meille on tulossa yritys, ei niistä ole jonoa. Nyt sitten ruvetaan miettimään, ettei oikein maistu. Pitäisi olla, että ilman muuta.

Jiri Kattelus (kok.) oli samaa mieltä. Hän sanoi uskovansa, että muita yrityksiä tulee siihen viereen vääjäämättä.

Muistakin paikoista neuvoteltiin

Pentti Pietilä (kesk.) kysyi, onko yrityksen kanssa neuvoteltu muistakin paikoista. Kunnanjohtaja Heidi Rämö vastasi, että monistakin paikoista on neuvoteltu, ja neuvotteluja on käyty puolentoista vuoden ajan.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) sanoi, että jos keskustan kehittämisessä pelattaisiin varman päälle, ensin tulisi tehdä hienot suunnitelmat.

– Niin toimittiin viime vuosituhannella, mutta nyt pitää ottaa riskejä. Jos tänne on tulossa yritys, onko meillä varaa sanoa ei. Se on yksi pieni kulma, se ei rajoita liikaa kehittämistä.

Budjetti läpi lähes sellaisenaan

Valtuusto hyväksyi myös ensi vuoden budjetin, johon se teki kaksi pientä muutosta. Pentti Pietilän (kesk.) esityksestä tehtiin yksimielisesti tekstimuutos, jonka mukaan kunta huolehtii tarvittaessa Kosken ja Pelkolan entisten koulujen luistinratojen kunnossapidosta.

Matti Kortesaari esitti, että yksityisteiden avustuksiin lisätään 15 000 euroa. Tästä äänestettiin, ja Kortesaaren esitys voitti äänin 14–21.

Matti Puotila arvosteli budjetin valmistelua siitä, että rivivaltuutettu tunsi olevansa siitä täysin sivussa.

Timo Koskinen (vihr.) puolestaan sanoi, etteivät kunnan työntekijät riemuitse jatkuvasta säästämisestä. Esimerkiksi vanhusten määrä kasvaa, mutta työntekijöitä ei saada lisää.

Kunnan budjetti on noin 400 000 euroa ylijäämäinen. (HäSa)