Kanta-Häme Hattula

Hattulaan esitetään yt-neuvotteluja - Irtisanomisia ei ole tulossa

Kunnanjohtaja Katariina Koivisto esittää kunnanhallitukselle, että kunnassa aloitettaisiin yt-neuvottelut. Ketään ei kuitenkaan aiota irtisanoa.
Juteinitalo ja Parolan keskustaa maanantaina otetussa ilmakuvassa. Kuva: Riku Hasari
Parolan lukiolle etsitään väistötilat oman kunnan alueelta. Todennäköinen paikka on Juteinitalo. Kuva: Riku Hasari

Hattulan kunnanhallitus käsittelee tiistaina organisaatiouudistusta ja siihen liittyviä yt-neuvotteluja.

Esityslistalla mainitaan lisäksi, että uudistaminen ei johda henkilöstön irtisanomisiin.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) kertoi Hämeen Sanomille maanantaina, että yt-neuvottelut eivät tule koskemaan koko henkilöstöä, vaikka esityslistalla niin sanotaankin.

Yt-neuvottelut eivät myöskään Puotilan mukaan ala vielä nyt joulukuussa, vaan todennäköisesti kahden kuukauden kuluttua tammi-helmikuun vaihteessa.

 Asiakaslähtöisyys tavoitteena

Miksi sitten kunnan organisaatiota sitten pitäisi muuttaa? Matti Puotila sanoo, että kyse on elinvoiman kehittämisestä ja parantamisesta.

– Kunnan väkiluku on laskenut ja rakentaminenkin on vähentynyt. Tässä tilanteessa haluamme saada vauhtia ja kehitystä aikaan.

Puotila katsoo, että asukas- ja kuntalaispolitiikkaa pitäisi saada trimmatuksi niin, että asiakaskokemus olisi mahdollisimman positiivinen.

– Ehkä vanhasta lautakunta-ajattelusta tulee se, että tehdään vain se, mitä pitää tehdä. Meiltä puuttuu markkinalähtöisyys. Minusta julkishallinnonkin pitäisi olla kaupallista ja markkinahenkistä.

Markkinahenkisyydellä Hattula voisi Puotilan mielestä paremmin kilpailla muiden kuntien kanssa.

Nyt ollaan puolivälissä

Eri puolueiden kunnanvaltuutetuista koostuva 7-henkinen työryhmä perustettiin Matti Puotilan valmistelun pohjalta lokakuussa. Ryhmä on käsitellyt organisaatiouudistusta ja antaa nyt raporttinsa kunnanhallitukselle tiedoksi. Työryhmän työ kuitenkin jatkuu.

– Nyt ollaan vasta prosessin puolivälissä. Alkaa seuraava vaihe, ja odotan, että tammi-helmikuussa työryhmältä saadaan ehdotuksia jatkosta, Puotila sanoo.

Työryhmän tarkoitus on miettiä seuraavaksi esimerkiksi palvelukartoitusta ja henkilöstön osaamiskartoituksia.

Puotila ei kommentoi, minkälaisista kartoituksista olisi kyse.

– Antaisin meidän työryhmälle hyvin vapaat kädet. Sitten kun saadaan työryhmän versio asiasta ulos, pitää aloittaa keskustelut henkilöstöryhmien ja demokratiaelinten kanssa.

 

Lue myös: Hattula etsii uutta suuntaa elinkeinopolitiikalle – Valtuusto perusti pikatyöryhmän (22.10.2019)

Lue myös: Hattulassa valmistellaan kunnan organisaatiouudistusta (5.12.2018)

 

”Ei meillä ole tarkoitus myllätä kaikkia organisaatiolaatikoita”

Lähinnä paine kohdistuu Puotilan mukaan keskushallintoon ja tekniseen toimialaan.

– Ja mitään yt-neuvotteluja emme vielä nykyisessä vaiheessa aloita, vaan odotamme ensin, keitä uudistukset koskisivat. Ei meillä ole tarkoitus myllätä kaikkia organisaatiolaatikoita.

– Meillä on niin paljon väkeä, että sellainen olisi liian iso operaatio. Ei sellaiselle ole tarvetta. Mutta toimenkuvien ja roolitusten muutoksia saattaa kyllä tulla.

Hattulassa mietittiin aiemmin tänä vuonna talouden tasapainottamisohjelman yhteydessä tukipalvelujen ulkoistamista, mutta asia ei edennyt. Puotila mainitsee, että tukipalvelujen kilpailuttaminen voisi tuoda kunnalle isoja säästöjä.

– Mutta nämä asiat ovat poliittisesti vaikeita, siksikin ajattelin, että on hyvä edetä sellaisen työryhmän kautta, jossa ovat kaikki puolueet edustettuna. HäSa

 

Lue myös: Hattula päätti organisaatiouudistuksen jatkamisesta – Yt-prosessi alkaa heti, mutta irtisanomisista ei ole kysymys (3.12.2019)

Organisaatiota uudistetaan

Hattulan kunnan tavoitteena on uudistaa organisaatiotaan.

Virkamiehistä koottu toimikunta on valmistellut asiaa noin vuoden päivät.

Kunnanhallitus nimesi samaa tarkoitusta varten luottamushenkilöistä koostuvan työryhmän tänä syksynä. Siinä ovat mukana valtuuston kaikki seitsemän poliittista ryhmää, jokaisesta ryhmästä yksi henkilö.

Työryhmän jäsenet ovat Seppo Söderlund (ps, puheenjohtaja), Seppo Kopra (kesk.), Tarja Lindstedt (kok.), Ville Viitanen (sd), Mirka Saarinen (vihr.), Nina Aitola (kd.) ja Hanna Jokinen (vas.). Sihteerinä toimii kunnan hallintopäällikkö Jarkko Luukkonen.

Päivän lehti

27.2.2020