fbpx
Kanta-Häme

Hattulaan todellinen kilpailutus

Hattulalaiset saivat tiistaina rautaisannokset sote-tietoa, kun Oman Hämeen Jukka Lindberg ja Riikka Haahtela kertoivat, mitä tähän mennessä on suunniteltu ja mitä on edessä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) puolestaan esitteli, miten kunta aikoo edetä sote-palvelujen kilpailutuksessa.

Hattulahan joutuu kilpailuttamaan sote-palvelujaan, sillä sopimus Pihlajalinnan oyj:n kanssa päättyy maaliskuun lopussa 2018, siis ennen kuin sote-uudistuksen on määrä astua voimaan. Uusi, maakunnan hoitama sote aloittaa näillä näkymin vuoden 2019 alussa.

Hattula aikoo tehdä melko pitkän sopimuksen. Ventola sanoi, että on keskusteltu kymmenestä vuodesta ja viidestä optiovuodesta.

Kuvio on sellainen, että kunta ja uusi toimijayritys perustaisivat yhteisen yhtiön. Yhtiö tuottaisi tietyt sosiaali- ja terveyspalvelut ja lisäksi sen vastuulla olisi uuden terveysaseman rakentaminen Parolaan. Kunta osoittaa terveysaseman paikan.

Ventolan mukaan tarvitaan melko pitkä sopimus, koska yritykset haluavat uudisrakennukselle pitkän kuoletusajan.

Moni asia on kuitenkin vielä päättämättä. Ei esimerkiksi tiedetä, mitä kaikkia palveluja uusi yhteisyritys tuottaisi. Se kuitenkin on selvää, että se olisi vastuussa enemmästä kuin Pihlajalinna nykyään.

– Lääkärit ja avovastaanottotoiminta, vuodeosasto, sairaalatoiminta, suun terveydenhuolto, vanhusten kotihoito, vanhusten ja vammaisten asumispalvelut, Ventola luettelee. Mutta valikoimaan voi tulla vielä muutakin.

Toisaalta Hattula ei voi pelkästään yksin päättää, mitä tuleva yhteisyritys hoitaa, sillä myös Oma Häme aikoo lausua mielipiteensä siinä vaiheessa, kun se saa Hattulan suunnitelmat pöydälleen.

Sekä Ventola että Jukka Lindberg vakuuttivat kuitenkin, että asioita valmistellaan yhteisymmärryksessä.

Oma Häme valmistelee siis maakunnan omaa sotea, ja siitä on nyt meneillään tiedotuskierros kaikissa Kanta-Hämeen kunnissa. Keskustelutilaisuudet järjestetään aina sekä työntekijöille että kunnan asukkaille. Hattulassa työntekijöiden tilaisuuteen osallistui tiistaina noin viisikymmentä henkeä.

Hattulan kunnan työntekijöille Oman Hämeen ja kunnan sote-ratkaisut merkitsevät ainakin muodollisesti isoja muutoksia. Kunnan työntekijöistä tuleekin yhteisyrityksen työntekijöitä. Ne työntekijät, jotka käyttävät viranomaisvaltaa, siirtyvät puolestaan maakunnan palvelukseen. Sote-alan viranomaisia on Hattulassa noin kaksikymmentä.

Nykyinen terveyspalvelujen tuottaja Pihlajalinna on saanut hattulalaisilta kiitettävän arvosanan. Ventola kuitenkin huomautti tiistaina, ettei ole selvää, että tulevakin toimija olisi Pihlajalinna.

– Tämä on aito kilpailu.

Tulevan yhteisyrityksen toiminta alkanee Hattulassa jo ensi vuonna vanhuspalveluiden osalta. Terveydenhuollosta se alkaa vastata huhtikuun alussa 2018. HäSa

Menot