Kanta-Häme

Hattulakin aikoo kiristää verotustaan

Hattulassa päättäjät ovat taipumassa verojen korotuksen kannalle. Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että tuloveroprosenttia nostettaisiin ensi vuodelle 0,5 prosenttiyksikköä, jolloin uusi tuloveroprosentti olisi 20,50.

Kunnanhallitus äänesti asiasta. Pentti Pietilä (kesk.) esitti, ettei tuloveroprosenttia korotettaisi, ja esitystä kannatti Erkki Pänkäläinen (kok.). Äänestyksessä kunnanjohtaja Lauri Innan korotusesitys voitti Pietilän esityksen äänin 7-2.

Ensi vuoden talousarvion lähtökohtana oli, ettei sen paremmin tuloveroprosenttia kuin kiinteistöverojakaan koroteta. Valmistelun edetessä ajatukset ovat muuttuneet, sillä kunnan käyttötalouteen on tullut merkittäviä menolisäyksiä ja verotulojen taas ennustetaan pienenevän.

Käyttötalouden menoja kasvattavat juuri valmistunut Juteinikeskus ja sivistystoimen digitalisaatio sekä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon laskutuksen kasvu. Näistä kertyy yhteensä noin miljoona euroa.

Puolen prosenttiyksikön korotus toisi kunnan kassaan 700 000 euroa ja yhden prosenttiyksikön korotus vastaavasti 1,4 miljoonaa euroa.

Myös Hämeenlinna ja Janakkala suunnittelevat verotuksen kiristämistä. Hämeenlinnan tuloveroprosentti on nykyisin 20,50, ja siihen on kaavailtu vähintään 0,25 prosenttiyksikön korotusta.

Myös Janakkalan tuloveroprosentti on 20,50 ja siihen kaavaillaan puolen prosenttiyksikön korotusta.

Hattulassa tuloveroprosenttia nostettiin viimeksi vuoden 2013 alussa 0,75 prosenttiyksiköllä. Sitä ennen lukema oli 19,25 vuodesta 2010 alkaen.

Kiinteistöveroprosentit pysyvät Hattulassa näillä näkymin ennallaan. Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että yleinen kiinteistöveroprosentti on ensi vuonnakin 1,0, vakituisten asuntojen 0,45 ja muden asuinrakennusten 1,0.

Lisäksi esitetään, ettei rakentamattomille tonteille määrätä erikseen kiinteistöveroprosenttia ja että yleishyödyllisten yhdistysten kiinteistöveroprosentti on nolla. HÄSA

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic