fbpx
Kanta-Häme Hattula

Hattulakin ottamassa käyttöön koulujen oppilasmäärän alarajan?

Taustalla on valtuustoaloite, jossa toivottiin selkeitä pelisääntöjä alakoulujen toimintaan ja tulevaisuuteen.
Hattulassa suunnitellaan alakouluille oppilasmäärän vähimmäisrajaa, jonka alittuessa koulun jatko joutuu puntariin. Arkistokuvassa Pekolan koulu. Kuva Riku Hasari / HäSa

Hattulassa harkitaan oppilasmäärän alarajan asettamista alakouluille. Viime keväänä tehdyssä valtuustoaloitteessa ehdotettiin tätä, jotta koulut saisivat työrauhan ja selvät pelisäännöt.

Hattulan hyvinvointilautakunnan alainen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto käsitteli asiaa tiistaina ja päätti esittää rajan käyttöönottoa.

Raja ei nyt ole lähellä

Jaosto esittää, että rajaksi määritellään 30 oppilasta. Jos koulun oppilasmäärä alittaa rajan kolmena peräkkäisenä vuonna, koulun toiminta loppuu.

Hattulassa on tällä hetkellä viisi alakoulua. Tänä lukuvuonna niistä Juteinin koulussa on 244 oppilasta, Parolassa 241, Pekolassa 127, Lepaalla 51 ja Nihattulassa 48.

Missään ei 30 oppilaan raja ole siis edes lähellä, mutta Hattulassakin oppilasmäärät ovat oppilasennusteiden mukaan laskussa. Myös osa koulurakennuksista on remontin tarpeessa.

– Jaosto kuitenkin korostaa, että kyläkoulujen säilymiseen voidaan kunnissa vaikuttaa monin tavoin. Kaavoituksella ja rakentamisella voidaan ohjata esimerkiksi kuntaan muuttavia asukkaita pienempien koulujen lähialueille, sanoo vt. hyvinvointijohtaja Jari Wihersaari.

Oppilasmäärän alaraja menee vielä hyvinvointilautakunnan sekä kunnanhallituksen ja valtuuston käsittelyyn.

Koulumatka-aloite myös esillä

Aloitteen teki viime keväänä Elise Oikari (kd.). Hän ei ole enää valtuutettuna, vaan jättäytyi pois kesän kuntavaaleissa.

Hän teki samaan aikaan myös toisen aloitteen, joka koski koulukuljetusrajan alentamista esiopetuksessa olevilta lapsilta sekä koulujen ykkös- ja kakkosluokkalaisilta.

Varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto käsitteli myös tätä aloitetta, mutta toteaa, ettei ensi vuoden talousarviossa ole varauduttu kilometrirajan muutokseen. HÄSA

Lue myösKanta-Hämeessä alakoulujen oppilasmäärät laskevat nopeasti – Puukoulu nielaisi yhdeksän lähikoulua Imatralla (22.8.2020)

Menot