Kanta-Häme

Hattulalainen Yrjölän perhe kisaa energiaperhe-kilpailussa

– Erkillä on vastaus kaikkeen, letkauttaa entinen pituushyppääjä Tommi Evilä.

Hattulalainen rivitaloasukas Erkki Yrjölä nyökyttelee tyytyväisenä.

Vastauksia Erkillä löytyy esimerkiksi energiankulutukseen. Evilä huomauttaa, että vastaukset eivät riitä. Tieto on myös saatettava käytännön tasolle.

– Sitä tässä haetaan, mentori Evilä ohjeistaa.

Evilä on Vattenfallin energialähettiläs.

Hattulalainen Yrjölän perhe osallistuu Vattenfallin energiaperhekisaan. Nyt perheellä on sähkömittareissa lukijat, joista näkee vaikka jatkuvasti sähkönkulutuksen.

– Namuhomma, tässä haetaan pieniä puroja, Erkki Yrjölä napauttaa ja sanoo, että juuri nyt päällä oleva kahvinkeitin taitaa viedä energiaa.

– Kuka sen jätti päälle? hän kysyy.

Kaikkiaan Yrjölät kuluttavat vuodessa 4700 kilowattituntia. Yrjölöiden mukaan pienistä puroista on mahdollista säästää, ja kun moni tekisi samoin, isommassa kuvassa säästöä tulisi enemmänkin.

Myös rivitalotaloyhtiöllä on oma seurantalaite. Tavoite on, että taloyhtiössä kiinnitettäisiin huomiota järkevään tapaan kuluttaa energiaa.

Yrjölöillä säästöä voi tulla siitä, ettei tietokonetta pidetä turhaan auki. Myös lattialämmityksen säädöillä voi saada säästöä aikaan.

Kylpyhuoneessa on sekä sähköpatterit että lattialämmitys. Lattialämmitystä ei kuitenkaan tarvita niin paljon, kun suihkua ei käytetä.

– Tietenkin suihkuhuoneen pitää olla lämpimämpi kuin muuten asunto, että märkätilat kuivuvat, muistuttaa Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.

Yrjölät myös hommaavat palaneiden lamppujen tilalle ledejä.

Erkki Yrjölää kiehtovat energia-asiat. Hän on merkannut takuulamppuihin, koska ne on hankittu. Näin hän voi seurata, kuinka kauan ne oikeasti käytössä kestävät.

Yrjölöiden rivitaloyhtiössä vaihdettiin lämmitysmuodoksi vuosi sitten maalämpö. Erkki Yrjölä onkin seurannut kiinnostuneena maalämmön kulutusta. Sen sijaan omasta henkilökohtaisesta sähkönkulutuksesta on hankala löytää säästettävää.

– On sieltä watti poikineen mahdollista saada, Evilä kannustaa.

Yrjölät ovat yleensä solmineet kahden vuoden sähkösopimukset. Niihin on otettu vaihtoturva. Kun viime keväänä sähkönhinta putosi, Yrjölät hyödynsivät vaihtoturvan ja uusivat sähkösopimuksensa. Samalla innolla on tartuttu hoitamaan myös taloyhtiön puolesta sähköasioita.

– Kilpailuttamisella säästää taloyhtiössä merkittävästi. Se vaatii vain vaivaa ja aikaa, että hoitaa asiaa, Yrjölät sanovat.

Tommi Evilä näkee oman roolinsa sparraajana. Hän uskoo myös itse oppivansa paljon Yrjölöiltä.

– Haluan innostaa ihmisiä kiinnittämään huomiota energia-asioihin. Vaikka eurot eivät kiinnostaisi, tuon välineitä siihen, että energian säästäminen toisi lisää energiaa omaan elämään.

Taloyhtiössä kaikki eivät vielä tiedä, että Evilä saattaa käydä useammankin kerran Yrjölöillä.

– Yhteiskuvaan pääsin jo tullessani tänne, se ei haittaa, päinvastoin, Evilä nauraa.

Pääasiassa mentori ja Yrjölät pitävät yhteyttä sosiaalisessa mediassa. Kun kisa alkaa lokakuun alussa, kaikilla energiaperheillä on omat facebook-sivut.

Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos sanoo, että Yrjölät ovat esimerkillisiä jo nyt. Kisan tarkoitus on kuitenkin pienentää perheen energiankulutusta, oppia uusia fiksuja energiankäyttötapoja ja viestiä muillekin fiksummasta energiankäytöstä.

– Räjäytetään potti, Erkki Yrjölä uhoaa ja Evilä komppaa.

– Voitto on paljon kiinni siitä, kuka sitä eniten tahtoo.

– Ja nyt ei lähdetä vajaalla vauhdilla kauteen, kuten sinä teit aikoinaan. Nyt lähdetään täysillä, Yrjölä sanoo. HÄSA