Kanta-Häme Hämeenlinna

Hattulalaisen yrityksen talousrikoksista vankeutta – Mies nosti satojatuhansia käteistä

Hattulalaisen yrityksen omistaja tuomittiin yli puolen miljoonan euron korvauksiin verottajalle.
Kuvituskuva Kanta-Hämeen käräjäokeudesta. Kuva: Riku Hasari

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut Raimo Antero Saarisen kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen talousrikoksista.

Saarinen tuomittiin myös 3.4.2024 asti jatkuvaan liiketoimintakieltoon, sekä maksamaan verohallinnolle vahingonkorvauksia yhteensä noin 520 000 euroa.

Asianomistajana olleelle yksityishenkilölle Saarinen tuomittiin maksamaan 12 458 euron vahingonkorvaukset.

Rikokset ovat tapahtuneet tammikuun 2010 ja lokakuun lopun 2017 välisenä aikana. Arvonlisäverojen maksamatta jättämistä koskeva syyte törkeästä veropetoksesta jätettiin tutkimatta.

 

Oikeuden mukaan Saarinen on laiminlyönyt Hattulaan rekisteröidyn Toiminimi Hämeen Muovi- ja Paperipeitteen liiketapahtumien kirjaamisen ja tilinpäätösten laatimisen kokonaan, sekä hävittänyt tai kätkenyt kirjanpitoaineistoa. Kirjanpitorikos on törkeä ottaen huomioon sen keston ja laajuuden, sekä sen vuoksi, että yrityksen sidosryhmien mahdollisuudet valvoa etujaan ovat olennaisesti heikentyneet.

Saarinen nosti merkittäviä summia tukkuliiketoimintaa harjoittaneen toiminimen tileiltä. Saarisen selvitettiin nostaneen toiminimensä pankkitililtä ainakin 468 430 euroa. Kirjanpidon puutteen vuoksi jäi epäselväksi, miten paljon rahoista liittyi liiketoimintaan.

Rahat ovat jääneet kateisiin ja velkojien ulottumattomiin.

Saarinen on myös lahjoittanut ilman hyväksyttävää syytä tai muuten luovuttanut paperituotetukku Jallow Shop oy:n omaisuutta itselleen ainakin 249 000 euron edestä, ja näin aiheuttanut Hattulaan rekisteröidyn yrityksen maksukyvyttömyyden.

 

Saarinen on samassa oikeudenkäynnissä tuomitun toisen henkilön kanssa laiminlyönyt osakeyhtiön kirjanpidon ja merkinnyt siihen vääriä ja harhaanjohtavia tietoja, sekä hävittänyt aineistoa. Kassakirjanpitoa ei ole tehty huolimatta melko runsaasta käteismyynnistä.

Jallow Shop oy:n ulosottoselvityksessä on selvinnyt yrityksen tililtä tehtyjä huomattavia käteisnostoja, jotka olisi Saarisen mukaan käytetty muun muassa tavaraostoihin ja laskuihin. Tosiasiassa Saarinen on nostanut varat ja saanut niistä huomattavan osan itselleen.

 

Oikeudenkäynnissä tuomittiin myös vuonna 1980 syntynyt mies seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen Jallow Shop oy:n kirjanpitorikoksesta.

Oikeuden mukaan mies lähti oy:n toimintaan Saarisen suostuttelemana, mutta oli koko ajan töissä muualla. Oikeuden mukaan Saarinen oli päätösvallassa yhtiössä ja käytti toista tuomittua bulvaanina voidakseen jatkaa liiketoimintaa ulosottoveloistaan huolimatta.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siitä voi valittaa 3.5. asti. Saarinen on ilmoittanut tyytymättömyytensä koko tuomioon. HäSa