Kanta-Häme

Hattulan aktiivisella nuorisovaltuustolla on luontevat suhteet kuntapäättäjiin

 

Hattulan nuoret kokevat pääsevänsä vaikuttamaan kunnan päätöksentekoon heitä itseään koskevissa asioissa. Suhteet varttuneempiin luottamushenkilöihin ovat luontevat, samoin kunnan virkamiesjohtoon. Keskusteluyhteys on syntynyt pitkälti aktiivisen nuorisovaltuuston kautta.
Hattulan nuorivaltuusto kutsui viime torstaiksi valtuustoryhmien edustajat yhteiseen tapaamisen kunnan frisbeeradalle. Kaikista valtuustoryhmistä ei ollut edustusta, mutta pelikierrokselle ja iltanuotiolle riitti nuorille juttukavereita varttuneemmasta päättäjäkunnasta.
 
Juuri nuorisovaltuustosta ponnisti varsinaiseen kunnanvaltuuston myös 18-vuotias Mikko Myllymäki (kesk.). Hän on yksi koko valtakunnan nuorimmista kuntapäättäjistä. Edellisen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Sampo Turunen (kok.) on myös nykyinen kunnanvaltuutettu. Nuorisovaltuusto perustettiin Hattulaan 2008.
 
– Kunnallispolitiikka on mielenkiintoista, kun jaksaa perehtyä taustoihin. Vanhempi kaarti opastaa, kun kaikkea ei vielä tiedä. Koen politiikan erittäin kehittävänä ja mielenkiintoisena, valtuuston lisäksi perusturvalautakunnassa istuva Mikko Myllymäki sanoo. Nuorisovaltuutettuna hän oli teknisen lautakunnan jäsen, joten kuntakenttä hahmottuu koko ajan selkeämmin nuoren päättäjän ajatuksiin.
 
Myllymäen mielestä mikään nuorison kannalta tärkeä asia ei ole täysin rempallaan, vaikka aina parannettavaa löytyy. Omien kouluaikojensa kokemusten perusteella kohennettavaa olisi etenkin kouluterveydenhoidossa, ”kun terveydenhoitajalle on liki mahdoton päästä”.
 
Nuorten harrastusmahdollisuuksia ja tilaratkaisuja hän pitää nykyisellään hyvinä.
 
– Siitä liikuntatalosta olisi mukava päästä päättämään, mutta taitaa siirtyä aika kauas tulevaisuuteen, Myllymäki naurahtaa hattulalaisten ”ikuisuustoiveelle”.
 
– Hattulassa on mielestäni erittäin toimiva keskusteluyhteys nuorten ja vanhemman polven kanssa. Arvostan nuorten aktiivisuutta todella korkealle. Tänäänkin olisi ollut muuta tekemistä, mutta halusin ehdottomasti tulla tapaamaan nuoria, vihreiden valtuutettu Mari Monto selvitti ajatuksiaan ennen frisbeen heittovuoroaan.
 
– Nyt pitää kuunnella nuoria muun muassa koulukysymyksissä, jotka ovat Hattulassa vahvasti pinnalla. Toivottavasti kunnassa ei tehdä talouden ehdoilla typeriä päätöksiä nuorten, ja koko kunnankin kannalta, Monto pohti.
 
Hän toivoo, että vanhemmat ikäluokat osaisivat arvostaa nuorten näkemyksiä ja heidän aktiivisuuttaan nuorten asioissa.
 
Nuorisovaltuuston nykyinen puheenjohtaja Juha-Pekka Tuominen joka tapauksessa uskoo, että nuorten mielipiteille annetaan Hattulassa arvoa.
 
– Kyllä meitä kuunnellaan niin poliittisissa ryhmissä kuin kunnan virkamiesjohdossa. Martti Pura otti kunnanjohtajana nuorten asiat hyvin huomioon, niin tuntuu tekevän myös nykyinen kunnanjohtaja Heidi Rämö, Tuominen sanoo.
 
Hattulassa otettiin käyttöön myös kummivaltuutettu-järjestelmä. Käytännössä se tarkoittaa, että jokaisessa poliittisessa ryhmässä on edustaja, johon nuorisovaltuusto tai nuoret omina henkilöinään voivat olla yhteydessä.
 
– Uusi valtuusto on vasta aloittanut, joten kovin aktiivisesti ei vielä ole oltu yhteyksissä, mutta tätä mahdollisuutta kehitetään, Tuominen vakuuttaa.
 
Nuorison keskuudessa puhutaan tällä hetkellä kunnan lukio-ratkaisusta, kun pohdittavana on lukiokoulutuksen järjestämistaho.
 
– Se on negatiivista, jos lukio ei ole enää kunnan itsensä hallinnoima, Tuominen tiivistää.
 
Parolan Hiihtomaassa sijaitseva frisbeerata on kovassa käytössä, sillä torstai-iltanakin rataa kiersi kymmeniä lajin harrastajia. 12-väyläinen rata on kaikkien vapaasti käytettävissä. Laji sopii kenelle tahansa ulkoliikunnasta pitävälle, erikoistaitoja ei tarvita. Parolankirjastossa on vuokrattavissa frisbee-kiekkoja, joilla pääsee harrastuksen alkuun.
 

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic