Kanta-Häme

Hattulan budjetissa ei pitäisi muhia yllätyksiä

Hattulan ensi vuoden budjetti on kunnanhallituksen puheenjohtajan Kari Ventolan (kok.) mukaan taattua hattulalaista tavaraa.

– Budjetti on ylijäämäinen, vaikkakin niukasti, eikä sen sisään ole leivottu isoja riskitekijöitä, hän sanoo.

Hattulassa on onnistuttu pienentämään toimintamenoja hieman yli 800 000 eurolla tämän vuoden talousarvioon verrattuna. Näin on jouduttu tekemään siitä huolimatta, että valtuusto päätti veronkorotuksesta marraskuun kokouksessaan.

– Kuten moneen kertaan on kerrottu, korotuksesta huolimatta verotulojen ja valtionosuuksien määrä pienenee ensi vuonna tähän vuoteen verrattuna, kunnanjohtaja Lauri Inna sanoo.

Talous- ja henkilöstöjohtaja Annu Kalliaisenaho sanoo, että Hattulassa on sama murhe kuin koko maakunnassa, eli väkiluku on kääntynyt laskuun. Tämä vaikuttaa suoraan verotuloihin.

Kuntalaisille budjetin näkyvin anti on se, että Hattulassa on varattu tavallista enemmän rahaa infraan eli asfaltointiin ja katuvaloihin. Samoin varaudutaan Mierolan vanhan sillan jonkinasteiseen kunnostamiseen.

– Keskeisempää on silti palveluiden kehittäminen ja esimerkiksi asiakaspalvelun korostaminen kaikissa tehtävissä, Inna sanoo.

Taseen ylijäämä on Hattulassa saatu kääntymään kasvuun vuonna 2013 tehdyn talouden tasapainottamissuunnitelman ja strategian ansiosta. Ventolan mukaan tämä on välttämätöntä, sillä kunta on joutunut kasvattamaan lainamääräänsä esimerkiksi Juteinikeskuksen rakentamisen takia.

– Velkoja on maksettava poiskin, ja siihen tällä varaudutaan.

Investoinneissa on ensi vuonna hengähdystauko, mutta lähivuosina Hattulassa täytyy varautua esimerkiksi yhteiskoulun ja lukion rakennuksen peruskorjaukseen ja ehkä jopa uudisrakentamiseen.

Valtuuston hyväksyttäväksi menevä taloussuunnitelma ulottuu vuoteen 2019. Annu Kalliaisenaho sanoo, että kyseisen vuoden lukemat on arvioitu nykyisen palvelurakenteen mukaan, sillä sote-uudistuksen vaikutuksia olisi vaikea arvioida vielä.

Soteen valmistautuminen näkyy kuitenkin jo ensi vuodessa. Janakkalan ja Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue on päätetty purkaa, ja sen seurauksena esimerkiksi hammashuollon työntekijät siirtyvät Hattulan palkkalistoille. Ostopalveluiden määrä vähenee vastaavasti.

Kokonaan uutena toimintana Hattulaan suunnitellaan kuntouttavan koululuokan perustamista. Luokkaa varten on tarkoitus palkata psykiatrian sairaanhoitaja, erityisluokanopettaja ja kouluohjaaja. Tavoitteena on ennaltaehkäistä näin erikoissairaanhoidon palveluiden tarvetta. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic