Kanta-Häme

Hattulan budjetti on plussalla

Hattulan ensi vuoden talousarvio on noin 400 000 euroa ylijäämäinen. Henkilöstökulut vähenevät 1,7 prosenttia ja toimintakulut 0,5 prosenttia.

Henkilöstökuluissa on onnistuttu säästämään, vaikkakin osa kuluvähennyksestä johtuu siitä, että Parolan lukio siirrettiin Koulutuskeskus Tavastian lukioliikelaitokseen.

Rekrytointikielto voimassa

Kunnanjohtaja Heidi Rämön mukaan Hattula noudattaa tarkasti viime vuonna hyväksyttyä talouden tasapainottamisohjelmaa. Siinä ohjeistetaan, ettei avoimeksi tulevia toimia täytetä ilman muuta.

– Meillä on rekrytointikielto. Aina ensin keskustellaan ja mietitään, voisiko tehtävät hoitaa esimerkiksi jakamalla ne uudestaan.

Suurin osa muutoksista on Rämön mukaan tehty yhteisymmärryksessä henkilöstön kanssa.

Juuri nyt on alkamassa kolmivuotinen Nasta Hattula -hanke, jonka tarkoituksena on kehittää henkilöstöä ja toimintatapoja. Ideana on, että työntekijät itse tekevät esityksiä asioiden kehittämiseksi.

Kunta on saanut hanketta varten miljoona euroa Tekesin tukea, ja hanketta tulee vetämään kaksi yritystä.

Valtion leikkaukset eivät yllätyksiä

Verot pysyvät Hattulassa ennallaan ensi vuoden, ja tavoitteena on, ettei korotusta tarvittaisi myöskään vuonna 2016.

– Ellei siten tule suuria mullistuksia valtion taholta, Rämö huomauttaa.

Heidi Rämö ei yhdy siihen kuoroon, joka syyttää valtionosuusleikkauksia kuntien huonosta taloustilanteesta.

– Valtionosuuksien heikennykset olivat tiedossa jo valtuustokauden alussa. Muutos ei ole ollut yllättävää eikä äkkinäistä.

Hattula on Rämön mukaan valmistautunut heikennyksiin hyvin.

– Menetyksemme on tällä hetkellä 71 euroa asukasta kohti. Meidän ensimmäinen laskelmamme oli pahempi, siinä mielessä olemme tyytyväisiä. Mutta ovathan kaikki ne eurot pois tältä alueelta ja asukkailta.

Kunta panostaa ensi vuonna erityisesti työllisyydenhoitoon. Tämä siksi, että valtio alkaa rokottaa kuntia entistä tylymmin niistä pitkäaikaistyöttömistä, joille ei ole järjestynyt opiskelua tai työtä. Hattula palkkaa työllisyyskoordinaattorin ja lisää tukityöllistämistä.

Iso rakennushanke elävöittää keskustaa

Kunnan ensi vuoden suurin ja tärkein investointikohde on Juteinikeskus eli koulun ja liikuntahallin muodostaman monitoimitalon rakentaminen. Sitä varten budjetissa on yli 5 miljoonaa euroa.

Rämö korostaa, että Juteinikeskus merkitsee myös toiminnan uudelleen suunnittelua.

– Sen rakentaminen myös elävöittää Parolan keskustaa, Rämö sanoo,

Kouluinvestointiin varauduttiin niin, että kunta piti investoinneissa kahden vuoden hengähdystauon. Siksi Tuulia-kodin rakennuttaminen päätettiin antaa ulkopuoliselle yhtiölle. Näin palvelutalon uudet tilat eivät rasita kunnan tasetta.

Koulun lisäksi kunta investoi saneeraamiseen sekä sähköisten palvelujen valmistelutyöhön. Ensi vuonna otetaan käyttöön sähköinen raportointi ja kulku koti- ja asumispalveluissa.

Ei tavoitella kuuta taivaalta

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) ja varapuheenjohtaja Hellevi Luopajärvi kehuvat budjettiesitystä realistisuudesta.

– Nyt ei tavoitella kuuta taivaalta, mutta mennään selkeästi eteenpäin. Joskus tehtiin miinus-budjetointia ja haaveiltiin. Budjetti on valmisteltu niin hyvin, että päättäjänä on helppo olla, Luopajärvi sanoo.

Kari Ventolan mukaan takavuosina on käynyt niinkin, että lisäbudjetointia on tarvittu jo helmikuussa. Nyt sellaista ei ole odotettavissa.

– Meidän taloudelle suurimmat riskit tulevat ulkopuolelta eli sairaanhoitopiirin kuntayhtymästä. Onneksi sielläkin on tiedostettu tiukka taloustilanne – mutta iso laiva kääntyy hitaasti, Ventola sanoo. (HäSa)