Kanta-Häme

Hattulan johtajan paikalle korkea kynnys

– Jos hyvää tahtoa olisi, kunnanjohtajaehdokas olisi löytynyt jo testatusta kolmikosta, väittää Hattulan kunnanvaltuutettu Pentti Pietilä (kesk.).

Hakijat haastatellut työryhmä ei löytänyt ylivertaista kandidaattia ja ehdottaa, että Hattulan kunnanhallitus laittaa viran uudelleen haettavaksi.

Työryhmä valitsi soveltuvuustesteihin kolme ehdokastaan. Mukana olivat Kuusamon kaupungin hallinto- ja talousjohtaja Anu Helin ja asianajaja Arto Viljanen Hattulasta sekä Humppilan kunnanjohtaja Marko Järvenpää.

– Meillä oli käsitys ja myös kriteerit, mitä kunnanjohtajalta odotetaan. Haluamme johtajan, osaajan, jolla on kuntakokemusta, toteaa haastattelutyöryhmässä istunut kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kaj Nordenswan (kesk.).

Samaa painottaa myös työryhmän jäsen Hellevi Luopajärvi (sd.), joka muistuttaa vielä vaatimuksena olevan ylempi korkeakoulututkinto.

– Kolmesta testatusta vain Arto Viljaselta puuttuu kuntajohtajan kokemus, Luopajärvi sanoo.

Valtuustosta käsin valintaprosessia arvosteleva Pentti Pietilä arvostelee haastattelutyöryhmää, jota kutsuu marjapussiporukaksi. Hän pitää ryhmää liian kapeapohjaisena ja olisi marssittanut valtuuston tentattavaksi kaikki kahdeksan haastatteluun valittua hakijaa.

Pietilä muistuttaa sopasta, joka syntyi viime vuoden loppupuolella kehityspäällikön valinnasta ja erottamisesta runsaan kuukauden kuluttua.

Tuolloin haastattelua tehneestä ryhmästä kolme osallistuu nyt koottuun ryhmään. Pietilä kärjistää epäluottamusta tokaisemalla, että haastattelijat olisi ehkä syytä testata.

Kaj Nordenswan kuittaa kehityspäällikkösotkun toteamalla, ettei hakijoita tuolloin testattu. Lisäksi soppaa hämmensi tuolloin yrittäjäjärjestön mukanaolo valintaprosessissa.

Nyt haastatteluryhmässä istuu kunnanhallituksen puheenjohtajisto eli Kari Ventola (kok.), Ritva Viitala (kesk.) ja Hellevi Luopajärvi. Kunnanhallitus on nimennyt ryhmään valtuuston puheenjohtajan lisäksi myös valtuuston kolmannen varapuheenjohtajan, Hannu Kaskelan (ps.).

Sekä Kaj Nordenswan että Hellevi Luopajärvi toteavat, että Heidi Rämö oli hyvä kunnanjohtaja, joka pystyi luotsaamaan talouden hyvälle uralle ilman kovin kipeitä ratkaisuja. Rämön seuraajalta odotetaan nyt paljon.

Kunnanhallitus ratkaisee ensi maanantaina, laitetaanko kunnanjohtaja virka uudelleen haettavaksi ja kuinka pitkäksi aikaa. HÄSA

Päivän lehti

7.4.2020