Kanta-Häme

Hattulan kohuttu säästöpaketti ei tule enää käsittelyyn – Talouden tasapainotustyö jatkuu budjetinteon yhteydessä

Parolan lukion abit ottivat penkkareissa kantaa opinahjonsa lakkautuskaavailuihin. Kuva: Pekka Rautiainen
Parolan lukion abit ottivat viime keväänä penkkareissa kantaa opinahjonsa lakkautuskaavailuihin. Lukion lakkautus poistettiin myöhemmin säästölistalta. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Hattulassa keväällä paljon kohua herättänyt ja kansanliikkeen synnyttänyt säästölista ei tule enää käsittelyyn.

Sen sijaan talouden tasapainotustyö jatkuu normaalin budjettityöskentelyn yhteydessä.

– Ohjelmaa ei enää kannata tuoda valtuustolle, kun valtuusto päätti jo keväällä karsia siitä pois suurimmat säästökohteet, ja loputkin olisivat kohdistuneet pääosin tähän vuoteen. Niitä ei kannata enää erikseen käsitellä loppuvuonna, sanoo Hattulan kunnanjohtaja Katariina Koivisto.

Lukio ja tukipalvelut pois listalta

Suurimmat säästökohteet olisivat olleet Parolan lukion lakkauttaminen ja kunnan tukipalveluiden ulkoistaminen.

Hattulan valtuusto päätti maaliskuussa poistaa nämä molemmat kohdat ohjelmasta ja samalla muun listan käsittely siirrettiin syksyn ensimmäiseen valtuuston kokoukseen.

”Nyt tehdään jo ensi vuoden budjettia ja lähivuosien taloussuunnitelmaa.”

– Ne nimenomaan siirrettiin eikä palautettu uuteen valmisteluun. Siksi niitä ei kannata ottaa sellaisenaan esiin, vaan nyt tehdään jo ensi vuoden budjettia ja lähivuosien taloussuunnitelmaa, Koivisto kertoo.

Varsinkin Parolan lukion lakkautussuunnitelma nostatti vastalauseiden myrskyn Hattulassa, kun säästöohjelma julkistettiin. Lukiota ylläpitää nykyisin Tavastian koulutuskuntayhtymä, ja Hattula maksaa Tavastialle yläpidosta.

Tavoitteena positiivinen tulos

Katariina Koivisto kertoo, että ensi vuoden budjetin tavoite on noin puolen miljoonan euron ylijäämä.

Hattulan kunnanhallitus pohti talouden tasapainotusohjelman tilannetta kokouksessaan maanantaina. Samalla käsiteltiin myös muun muassa kunnan teknisen toimialan talousarviomuutoksia.

Tämän vuoden budjetissa talonrakennuksen investointeihin on varattu 1,2 miljoonaa.

Koko summaa ei kuitenkaan käytetä, sillä Parolan koulukeskushanke on edennyt hitaammin kuin suunniteltiin. Investointimääräraha pienenee tämän vuoksi 0,5 miljoonaa euroa. HÄSA

 

Päivän lehti

28.1.2020