Kanta-Häme Hattula

Hattulan kunnanhallitus siirsi säästölistan käsittelyä

Näin esimerkiksi Parolan lukion lakkauttaminen ei ollutkaan vielä maanantaina esillä.
Hattulan talouden tasapainottamisohjelman keskeisiin kohtiin kuuluu Parolan lukion lakkauttaminen. Säästökohteita ei käsitelty vielä maanantain kunnanhallituksen kokouksessa. Arkistokuva: Terho Aalto

Päätöksenteko Hattulan säästöistä ei etenekään ihan suunnitellussa tahdissa. Kunnanjohtaja Katariina Koivisto esitti maanantaina kunnanhallitukselle, että säästöohjelman käsittelyä siirretään. Kunnanhallitus hyväksyi siirtoesityksen äänestyksen jälkeen.

Kunnanjohtajan esitykselle vastaehdotuksen teki Mikko Sabel (vihr.). Hänen mielestään asian käsittelyä olisi tullut jatkaa. Sabelia kannatti Niina Aitola (kd.).

Sabelin ehdotus hävisi äänestyksen äänin 7-2.

 

Kovasti kiistellyn, toissa viikolla julkaistun talouden tasapainottamisohjelman keskeisiin kohtiin kuuluu Parolan lukion lakkauttaminen.

Lukio kuuluu Koulutuskuntayhtymä Tavastiaan yhdessä Hämeenlinnan lukioiden kanssa, mutta Hattulan kunta rahoittaa lukiotoimintaa omalta osaltaan. Lisäksi kyse on kiinteistömenoista – jos oma lukio lakkautetaan, yläkoulu voisi käyttää lukion tiloja.

 

Tasapainottamisohjelman tavoitteena on saada vuosittain 1,5 miljoonan euron säästöt, joten se sisältää paljon muutakin kuin lukiokoulutuksesta luopumisen. Ohjelma on laadittu vuosille 2019–2021.

Henkilöstökuluista on tarkoitus säästää siten, että opettajat pitävät tänä vuonna kaksi palkatonta vapaata ja muu henkilöstö viisi palkatonta vapaapäivää.

Tämän lisäksi henkilöstökuluissa aiotaan säästää kolmen henkilötyövuoden verran siten, että eläkkeelle lähtevän tai irtisanoutuvan työntekijän tilalle ei aina valita uutta.

 

Kunta aikoo myös ulkoistaa kilpailuttamalla ruoka-, siivous- ja kiinteistöpalvelut. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan tuottamista perheasiainneuvottelukeskuksen palveluista Hattula aikoo luopua ja korvata ne omalla palvelullaan vuodesta 2021 alkaen.

Ympäristöviranomaisten tuottamat palvelut aiotaan kotiuttaa Hämeenlinnalta omaksi toiminnaksi vuonna 2021.

Tavoitteena on myös saada kuntaan yksityinen päiväkoti vuonna 2021, jolloin kunnan ei tarvitsisi tehdä remonttia Tiitiäinen-Viiriäinen päiväkodin vanhassa osassa.

Lisäksi aiotaan vähentää yksityistieavustuksia vuodesta 2020 alkaen ja siirtää yksityisteiden valaistuksia hoitokunnille.

Kunnan tuloja pyritään lisäämään kiinteistöveroselvityksellä, joka valmistuu vuoden 2020 loppuun mennessä.

Lisäksi kunta aikoo kehittää organisaatio- ja johtamismalliaan vielä tämän kevään aikana.

 

Kunnanhallitus sai säästöohjelmasta kriittiset lausunnot nuorisovaltuustolta sekä vanhus- ja vammaisneuvostoilta. Niissä ehdotettiin mieluummin veronkorotuksia kuin palveluista säästämistä. Hattulan verotaso on nykyään alempi kuin sen naapurikunnissa.

Tasapainottamisohjelman on laatinut toimikunta, johon kuuluivat kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) sekä kunkin valtuustoryhmän puheenjohtaja tai puheenjohtajan nimeämä varahenkilö.

Lopullisen päätöksen säästöistä tekee valtuusto. HÄSA

 

Lue myös: Parolan lukion lakkauttamisesta tehtävä kunnon selvitykset– Näin vaati asiantuntija keskustelutilaisuudessa

 

“Mieluummin veronkorotus”

Nuorisovaltuusto:

“Meistä verojen nostaminen mahdollisimman järkevällä tavalla olisi pienempi paha ja parempi vaihtoehto kuin toisen asteen opetuksen lakkauttaminen. ”

Vammaisneuvosto:

“Palkattomat vapaat ja sijaiskiellot ovat suurin ongelma erityisesti erityisryhmien (erityislapset, vanhukset ja vammaiset) parissa. Nämä ryhmät eivät voi olla pienellä henkilökuntamitoituksella missään olosuhteissa.”

“Veroprosentin nostolla talkoisiin saadaan osallistumaan suurin osa kuntalaisista, lähinnä työikäiset ja hyvinvoivat aikuiset.”

Vanhusneuvosto:

“Mikäli vanhustenhoidossa toteutettaisiin palkattomat vapaat, tarkoittaisi tämä toimintayksiköissä henkilöstövajausta koko loppuvuodeksi.”

“Ennemmin tulisi tulo- ja kiinteistöveroa korottaa kuin karsia palveluista.”