Kanta-Häme

Hattulan kuntakin valmis neuvottelemaan

Hämeenlinna kutsuu naapurinsa yhteiseen pöytään neuvottelemaan yhdistymisselvityksestä. Kaupunginhallitus päättää virallisesta kutsusta kokouksessaan ensi maanantaina.

Hattulalla on valmius vastata kutsuun sitä seuraavalla viikolla. Asia ehtinee Hattulan kunnanhallituksen kokoukseen, joka pidetään maanantaina 23. syyskuuta.

– Kun kutsu tulee, kunta valitsee neuvottelijat ja sen jälkeen on palaveri, jossa katsotaan, miten siitä päästään taas eteenpäin, jotta tulee vähintäänkin se määräyksen luontoinen asia täytettyä. Edetään siis lain mukaan, kertoo Hattulan valtuuston puheenjohtaja Kaj Nordenswan (kesk.).

Hänen mukaansa Hattula ei ole saanut vielä valtiolta virallista tietoa neuvotteluvelvoitteesta. Valtiovarainministeriö on kertonut lähettäneensä 2. syyskuuta kirjeen asiasta kaikille Suomen kunnanhallituksille.

– Jos se on niin, että pitää (neuvotella Hämeenlinnan ja Janakkalan kanssa), niin sittenhän tietenkin pitää. Tässä täytyy täyttää tietyt muotokuviot ja vastata ministeriölle, ei siinä sen ihmeellisemmästä asiasta ole kyse, Nordenswan sanoo.

Taistelu Janakkalasta?

Janakkala päätti jo maanantaina lähteä mukaan neuvotteluihin Hämeenlinnan ja Hattulan kanssa.

Kunnan neuvottelijoita ovat kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.), valtuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen (kok.), kunnanhallituksen jäsen Merja Taponen (kesk.) ja valtuuston 3. varapuheenjohtaja Eeva-Maria Tuominen (ps.). Neuvottelijaryhmään kuuluvat lisäksi kunnanjohtaja ja sote-asioissa perusturvajohtaja.

Sama ryhmä edustaa Janakkalaa myös neuvotteluissa Riihimäen seudun kuntien kanssa.

Tuleeko tästä vielä kamppailu Janakkalasta Riihimäen ja Hämeenlinnan kesken?

– En minä tiedä… Sehän on ihanaa, että Janakkalalla on vetovoimaa! Kaksinapaisen kunnan näkökulmasta on ihan luontevaa selvittää myös se suunta, vastaa seudun puheenjohtajiston palaveria tiistaina johtanut Hämeenlinnan valtuuston puheenjohtaja Sari Rautio.

Nordeswanin mukaan myös Hattulaa on lähestytty pohjoisista naapurikunnista eli Valkeakoskelta ja Pälkäneeltä, mutta mitään virallista ei ole tällä hetkellä vireillä.

– Kaikki on ilmassa ja me olemme toisaalta avoimia, onhan meillä yhteistyötä sinne suuntaan nytkin. En tiedä, johtaako tämä kuvio kaiken kaikkiaan yhtään mihinkään – muutenkaan, Nordenswan analysoi tilannetta.

Selvittäjä valtiolta?

Seudun kuntien puheenjohtajisto ja kunnanjohtajat kokoontuivat tiistaiaamuna yhteispalaveriin, jossa yhtenä teemana oli tuleva kuntarakenne.

Keskustelussa nousi esille myös se, kuka valtion vaatimaa yhdistymisselvitystä Hämeenlinnan seudulla lähtee jatkossa vetämään.

– Todettiin, että tehdään nämä päätökset neuvotteluista ensin ja sitten kun neuvotteluryhmä kokoontuu, linjataan sitä, kuka se vetäjä käytännössä olisi, Rautio kertoo.

Yksi mahdollisuus on pyytää valtiolta ulkopuolinen selvittäjä.

– Ei se välttämättä olisi huono ajatus. Tässä on kuitenkin vähän intohimoja sinne sun tänne, Rautio pohtii.

Nordenswanilla ei ole tässä vaiheessa kantaa siihen, kenen neuvotteluja ja tulevaa selvitystä tulisi vetää.

– Se selviää, kun neuvottelijat ovat koossa ja ohjeet kunnista annettu. Siinä yhteydessä, kun henkilöitä valitaan, heidät myös ohjeistetaan, että mikä on kunnan kanta, (HäSa)