Kanta-Häme

Hattulan moottoritieliittymän kaava valmistunee tänä vuonna

Jo vuosia toivottu moottoritieliittymä Merven kohdalle Hattulaan edistyy. Liittymän tarvitsema kaavoitus saadaan todennäköisesti tämän vuoden puolella päätöskuntoon, uskoo Hattulan kunnan väliaikainen kehittämisjohtaja Janne Teeriaho.

3-tien liittymä palvelisi Merven alueen kasvavaa teollisuutta. Nykyisin tavaraliikenne alueelle kulkee Parolan liittymän kautta.

Liittymä vaatii Merven osayleiskaavan hyväksymisen, sillä kaava jätettiin puutteellisten liikenneselvitysten takia pöydälle viime vuoden lopulla, kun muusta kaavoituksesta päätettiin.

Liikenneselvitykset tehdään nyt niin, että osayleiskaava saadaan päräytettyä myös Merven alueen osalta tämän vuoden puolella, Teeriaho sanoo.

Rahoittajaa eritasoliittymälle ei ole kuitenkaan vielä löytynyt. Aiemmin Teeriaho piti tavoitteena, että rahoitus on selvillä tämän kuun lopussa.

– Eri sektoreilla on käyty lupaavia keskusteluja eri aihepiireistä. Moottoritien liittymästä ei ole kuitenkaan kukaan tullut lyömään minulle miljoonia kouraan, Teeriaho kertoo.

– Ilman suunnitelmia ja liikenteen tarkempaa tutkimista kukaan ei tietenkään ala tekemään mitään. Niitä suunnitelmia tässä ollaan tekemässä.

Raskas liikenne moninkertaistunee

Liittymän hinnaksi Teeriaho arvioi noin 5–20 miljoonaa euroa. Hinta riippuu siitä, miten paljon uutta infrastruktuuria rakennetaan.

Suurimmaksi käyttäjäksi on kaavailtu Merveen suunniteltua Etelä-Suomen bioenergiakeskusta. Sinne on arvioitu toimitettavan 1–2 miljoonaan kiintokuutiota energiapuuta vuodessa.

Nykyisin Merveen ajataan toistasataa raskasta kuormaa arkipäivässä. Bioenergiakeskuksen on arvioitu lisäävän päiväliikennettä noin 300 autokuormalla. Lisäksi alueella jo olevat yritykset ovat arvioineet, että niiden tarvitsema tavaraliikenne kasvaa noin sadalla päivälastilla.

Neuvotteluja käydään siis niin yritysten kuin Uudenmaan ely-keskuksenkin kanssa. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus hallinnoi valtion moottoritietä.

– Liittymä ei ole pelkästään Hattulan kunnan asia. Tässä on isoja toimijoita sen verran mukana, että jokaisen palan liikuttaminen vaikuttaa kaikkiin muihin, Teeriaho korostaa. (HäSa)