Kanta-Häme

Hattulan neuvottelut pettymys pienille

Hattulassa puolueiden toinen yhteinen luottamuspaikkaneuvottelu ei sujunut yhtä sopuisissa merkeissä kuin ensimmäinen.

– Aika vääntöä oli, sillä pienryhmät halusivat kaikki edustuksen kunnanhallituksen pöydän ympärille, mutta siihen ei kaksi valtuustopaikkaa riitä, sanoo Reijo Hallenberg (kok.).

Hän toimii neuvotteluiden vetäjänä, sillä kokoomus on Hattulassa uudenkin valtuuston suurin ryhmä ja Hallenberg sen ääniharava.

Käytännössä edustus kaikille olisi voitu järjestää niin, että kunnanvaltuustolle olisi valittu puheenjohtaja ja kolme varapuheenjohtajaa, kuten kuluvalla kaudella on tehty. Valtuuston puheenjohtajistolla on läsnäolo-oikeus kunnanhallituksen kokouksissa.

Hallenberg kertoo, että kaikki isot ryhmät eli kokoomuksen lisäksi sosiaalidemokraatit ja keskiryhmät olivat kolmannen varapuheenjohtajan nimeämistä vastaan.

Vihreiden paikkamäärä uudessa valtuustossa on kolme, ja ryhmä saa yhden paikan kunnanhallituksessa. Neuvotteluissa vihreitä edustanut valtuutettu Mari Monto sanoo olevansa suhteellisen tyytyväinen oman ryhmän paikkoihin, mutta äärettömän pettynyt neuvotteluiden kulkuun muuten.

– Muiden pienten ryhmien, eli vasemmistoliiton ja perussuomalaisten, puolesta harmittaa aivan valtavasti. Ajattelin, että kun pienryhmien edustus vahvistui, uudet tuulet alkaisivat puhaltaa. Mutta neuvotteluissa tuntui ummehtunut tuulahdus, kun kolmen ison ryhmän edustajat supisivat keskenään, Monto sanoo.

Hänen mukaansa tiedon kulun ja yhdessä tekemisen kannalta olisi ollut arvokasta, että kaikille ryhmille olisi saatu edustus kunnanhallituksen pöydän ääreen.

Neuvotteluissa on sovittu, että kunnanhallituksessa, perusturva- ja sivistyslautakunnassa sekä teknisessä lautakunnassa on jatkossakin yhdeksän jäsentä.

Kunnanhallituksen puheenjohtajuus pysyy kokoomuksella ja varapuheenjohtajuus demareilla ja keskiryhmällä. Lisäksi kokoomus saa kaksi muuta jäsentä kunnanhallitukseen, vihreät yhden ja demarit ja keskiryhmä 1,5 eli ne vaihtavat yhden jäsenen kesken kauden.

Valtuuston puheenjohtajuus pysyy demareilla ja varapuheenjohtajat valitaan kokoomuksesta ja keskiryhmistä.

Lautakunnista kokoomus saa sivistyslautakunnan ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajuuden, demarit perusturvalautakunnan ja keskusvaalilautakunnan ja keskiryhmät teknisen lautakunnan ja rakennuslautakunnan.

Keskiryhmän muodostavat keskusta ja kristilliset, jotka olivat vaaliliitossa ja myös neuvottelevat yhdessä. HÄSA

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic