Kanta-Häme

Hattulan peruskoulut yhdistetään yhtenäiskouluksi?

Hattulaan on tarkoitus muodostaa ensi syksynä yhtenäiskoulu, johon kuuluisivat kaikki kunnan peruskoulut eli alakoulut ja yläkoulu. Yhtenäiskoululla olisi yksi rehtori ja kaksi apulaisrehtoria, eli kaikilla kouluilla ei tämän jälkeen olisi omaa rehtoria.

Jokaiselle koululle on kuitenkin tarkoitus nimetä apulaisjohtaja, joka vastaisi koulun arjen pyörittämisestä ja yhteistyöstä esimerkiksi lasten vanhempien kanssa. Sen sijaan hallinnollista vastuuta apulaisjohtajilla ei olisi.

– Tällä vastataan siihen ongelmaan, että meillä on nyt neljällä koululla rehtori, jolla on myös opetusvelvollisuutta. He ovat joutuneet hoitamaan rehtorin tehtävät kokopäiväisen opetustyön lisäksi, sivistysjohtaja Jari Wihersaari kertoo.

Jatkossa ajatuksena on, että yhtenäiskoulun rehtori vastaa yleishallinnosta ja apulaisrehtoreista toinen keskittyy pedagogiseen kehitystyöhön ja toiselle tulee henkilöstöhallinnon tehtävät. Lisäksi jokaiselle nimetään kaksi vastuukoulua.

– Koulujen väellä on ollut huoli siitä, että vastuuhenkilöt poistuvat kouluilta, mutta näin ei käy. Rehtorit ovat tiettyinä viikonpäivinä tavattavissa vastuukouluillaan ja apulaisjohtajat ovat paikalla koko ajan.

Wihersaari myös korostaa, ettei muutoksella ole vaikutusta kouluverkkoon.

Yhtenäiskoulusuunnitelma on herättänyt huolta Hattulan kouluväessä. Esimerkiksi Hämeen Sanomiin on tullut vinkkauksia asian valmistelusta sekä siitä, ettei henkilöstölle ole kerrottu suunnitelmista.

Opettajien pääluottamusmies Jari Peltonen sanoo, että asia on puhuttanut paljon kouluilla. Yhtenäiskoulua on hahmoteltu Hattulassa jo kolme vuotta, mutta selkeitä suunnitelmia ei ole esitetty, ja visiot ovat myös matkan varrella muuttuneet.

– Sellainen on omiaan ruokkimaan epätietoisuutta ja huhuja. Tässä on varmasti ollut turhaakin huolta, jota avoin tiedottaminen olisi vähentänyt.

– Kun olen itse yrittänyt kysellä valmistelusta, on monta kertaa vedottu siihen, että suunnitelmat ovat kesken. Kun sitten henkilöstö on kysellyt asiasta minulta, minulla ei ole ollut yhtään enempää tietoa kuin muillakaan, Peltonen sanoo.

Henkilöstöä olisi Peltosen mukaan voitu hyödyntää asian valmistelussa paremmin, sillä sieltä olisi saattanut tulla hyviä ideoita.

– Itseäni mietityttää sekin, että ajetaanko meillä koulut nyt liikaa samaan muottiin. Pikkukouluilla on jokaisella ollut vähän oma roolinsa.

Jari Wihersaari sanoo, että yhtenäiskoulusuunnitelmasta on kerrottu rehtoreille, henkilöstön edustajille sekä sivistyslautakunnalle ja sitä on esitelty myös valtuustoseminaarissa.

– Tiedottaminen henkilöstölle on annettu rehtorien tehtäväksi, hän sanoo.

Hattulan sivistyslautakunta käsittelee perusopetuksen uutta hallintomallia kokouksessaan keskiviikkona. HÄSA

Päivän lehti

8.7.2020