Kanta-Häme

Hattulan pitää ensin päättää kansanäänestyksestä – Säästölistan vuoro vasta sen jälkeen

Parolan lukio toimii saman katon alla yhteiskoulun kanssa. Seuraavaksi Hattulassa pitää päättää, järjestetäänkö mahdollisesta lukion lakkautuksesta kansanäänestys. Arkistokuva Markku Tanni

Hattulan kunnanhallitus päätti maanantaina siirtää kunnan kohutun säästölistan käsittelyä.

Syynä siirtoon on se, että Hattulassa on jätetty aloite kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä. Neuvoa-antava kansanäänestys koskisi listaan sisältyvää ehdotusta Parolan lukion lakkauttamisesta.

– Kun aloite kansanäänestyksestä on saanut riittävän määrän kuntalaisia taakseen, se on käsiteltävä välittömästi, sanoo Hattulan kunnanjohtaja Katariina Koivisto.

Säästölistan piti tulla valtuuston käsittelyyn 6. maaliskuuta, mutta nyt siinä valtuustossa päätetäänkin, järjestääkö kunta lukioasiasta kansanäänestyksen. Jos kansanäänestys päätetään järjestää, se voidaan toteuttaa aikaisintaan 60 vuorokauden kuluttua päätöksestä eli toukokuun puolella.

Toinen vaihtoehto voisi Kuntaliiton mukaan olla kuntalaiskysely, joka on kevyempi toteuttaa kuin kansanäänestys.

– Neuvoa-antavia kansanäänestyksiä on kunnissa järjestetty lähinnä kuntaliitoksiin liittyen. Se on aika kankea prosessi, sillä se toteutetaan periaatteessa samalla tavalla kuin vaalit, Koivisto kertoo.

Sen sijaan kuntalaiskyselyn voisi järjestää sähköisenä ja siinä voisi olla pohdittavana useampia vaihtoehtoja kuin kansanäänestyksessä.

Hattulan kunnanhallitus pitää ylimääräisen kokouksen ennen maaliskuun 6. päivän valtuustoa ja antaa esityksen kansanäänestyksestä valtuustolle. HÄSA

 

 

 

Päivän lehti

9.7.2020