Kanta-Häme Hattula

Hattulan seurakunta pyrkii eroon tarpeettomista kiinteistöistä

Hattulassa vanha virastotalo Parolassa ja Katinalan kerhohuone tulevat lähiaikoina myyntiin. Seurakunta luopuu myös vuokratiloista sen jälkeen, kun uusi seurakuntatalo valmistuu.
Hattulan seurakunnan vanha virastotalo on ollut muutaman vuoden kokonaan pois käytöstä. Seurakunnan uudessa kiinteistöstrategiassa linjataan, että kiinteistö myydään lähiaikoina. Sen naapuritontille rakennetaan parhaillaan uutta seurakuntataloa. Kuva: Pekka Rautiainen
Hattulan seurakunnan vanha virastotalo on ollut muutaman vuoden kokonaan pois käytöstä. Seurakunnan uudessa kiinteistöstrategiassa linjataan, että kiinteistö myydään lähiaikoina. Sen naapuritontille rakennetaan parhaillaan uutta seurakuntataloa. Kuva: Pekka Rautiainen

Hattulassa kirkkovaltuusto hyväksyi kokouksessaan tiistaina seurakunnan kiinteistöstrategian.

Sen mukaisesti seurakunnan omistamat kiinteistöt on jaoteltu kolmeen luokkaan eli sellaisiin, jotka pidetään ja joita kehitetään, ja sellaisiin, joista luovutaan joko heti tai keskipitkällä aikavälillä.

– Hattulassa seurakunnalla ei ole aiemmin ollut kiinteistöstrategiaa, mutta esimerkiksi kirkkohallitus suosittelee nykyään sellaisen laatimista, kertoo Hattulan seurakunnan talouspäällikkö Tia Kymäläinen.

Tuomiokapituli taas on suositellut, että seurakunnat luopuisivat vähällä käytöllä olevista tiloistaan kirkon energia- ja ilmastostrategian mukaisesti.

Vanha pankkirakennus tulossa myyntiin

Tyhjillään on seurakunnan kiinteistöistä muun muassa parhaillaan rakennettavan uuden seurakuntatalon vieressä sijaitseva entinen virastotalo. Aikoinaan pankin toimitiloiksi 1930-luvulla rakennettu kiinteistö on sisäilmaongelmien vuoksi ollut pois käytöstä useamman vuoden.

Kiinteistöstrategian mukaan seurakunnan ei kannata alkaa korjata kiinteistöä, vaan se on tarkoitus myydä nykyisessä kunnossa remontoitavaksi. Suunnitelmissa on, että myös Katinalassa sijaitsevasta kerhotilasta pitäisi luopua mahdollisimman pian.

Kerhotila sijaitsee kerrostalon alakerrassa, ja se on nykyisin hyvin vähäisellä käytöllä.

– Se on aikanaan rakennettu nimenomaan kerhotilaksi. Sen käyttötarkoitus kannattaa ensin muuttaa asunnoksi ja sitten myydä remontoitavaksi. Se on noin sadan neliön suuruinen, eli siihen saa hyvän kokoisen asunnon, Kymäläinen kertoo.

Strategiassa todetaan, ettei seurakunnan tehtävä ole jalostaa kiinteistöjä muuhun kuin omaan käyttöön.

Seurakunta on jo aiemmin päättänyt, että Lepaalla sijaitseva Tyrvännön seurakuntakoti puretaan, ja sen jälkeen tontti myydään. Nämä on tarkoitus tehdä tämän vuoden aikana.

Kirkot ja leirikeskus pysyvät

Pidettävien ja kehitettävien kiinteistöjen listalla ovat seurakunnan kolme kirkkoa ja Tömäjärven leirikeskus sekä parhaillaan rakennettava uusi seurakuntatalo.

 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Parolaan rakennetaan parhaillaan uutta seurakuntataloa. Se nousee samalta paikalta puretun vanhan rakennuksen tilalle. Kuva Pekka Rautiainen

Uuden seurakuntatalon on määrä valmistua tämän vuoden lopulla ja se otetaan käyttöön ensi vuoden alkupuolella. Sen jälkeen nykyisistä vuokratiloista, eli esimerkiksi päiväkerho Puuhiksen ja nuortentila Huiliksen tiloista on tarkoitus luopua.

Seurakunnan toimistot ovat tällä hetkellä evakossa Pappilanniemessä, ja myös niistä tiloista luovutaan, kun toimistot palaavat Parolaan uuteen seurakuntataloon.

Lisäksi seurakunta omistaa kolme asuntoa, jotka ovat kaikki vuokralla. Näistä kaikista voidaan luopua jossain vaiheessa, mutta kiirettä ei ole. Asunnoista kaksi sijaitsee Parolassa ja yksi Tampereella. HÄSA

 

Lue myös: Parola saa uuden seurakuntatalon (1.10.2019)

Kolme luokkaa

Hattulassa seurakunnan omistamat kiinteistöt ja maaomaisuus on luokiteltu kolmeen luokkaan.

1. luokka: pidettävät ja kehitettävät

Kolme kirkkoa eli Hattulan kirkko, Pyhän Ristin kirkko ja Tyrvännön kirkko lisärakennuksineen ja hautausmaineen.

Pyhän Ristin kirkon lähellä sijaitseva viljamakasiini.

Tömäjärven leirikeskus.

Metsäomaisuus eri puolilla Hattulaa.

2. luokka: luovutaan keskipitkällä aikavälillä

Kolme vuokra-asuntoa, nyt kaikissa on vuokralainen.

3. luokka: luovutaan heti

Virastotalo Parolassa, Katnalan kerhohuone ja Tyrvännön seurakuntakoti.

Lisäksi on lueteltu seurakunnan käytössä olevat vuokratilat, joista on tarkoitus luopua, kun uusi seurakuntatalo valmistuu. Näitä ovat toimistotilat Pappilanniemessä sekä päiväkerho Puuhis ja nuortentila Huilis Parolassa.

Päivän lehti

26.2.2020