Kanta-Häme

Hattulan seurakunta ryhtyy kosteusremontteihin

Sekä seurakunnan virastotalo että viereinen Parolan seurakuntatalo joutuvat remonttiin Hattulassa. Rakenteiden kuntotutkimuksissa on tullut ilmi kosteuden aiheuttamaa homekasvustoa.

– Rakennukset ovat tutkimusten mukaan kuitenkin niin hyvässä kunnossa, että ne kannattaa ilman muuta korjata, sanoo seurakunnan talouspäällikkö Leena Nieminen.

Ulkotöihin aiotaan ryhtyä mahdollisimman pian, jotta kosteusrasitus vähenisi.

Maansiirtotyöt edessä

– Rakennusten ympärillä olevia maakallistuksia ruvetaan muuttamaan. Nyt sadevedet kallistuvat rakennuksia kohti eli juuri väärinpäin kuin pitäisi.

Virastotalolle rakennetaan myös salaojitus. Lisäksi sokkelia eristetään, kasvillisuutta poistetaan rakenteista ja sadevesijärjestelmää parannetaan. Nämä voidaan tehdä seurakunnan omana työnä.

Seurakunta sai odottaa kuntotutkimuksen tietoja kuukauden pidempään kuin oli luvattu. Nytkään seurakunta ei ole vielä saanut kirjallista raporttia seurakuntatalon osalta.

Kuntotutkimuksen teki kesäkuussa WSP Finland oy, joka antaa myös korjaustapasuositukset. Seuraava askel on korjaussuunnitelman teettäminen.

Sisätilaremontit ensi vuonna

Leena Nieminen sanoo, että varsinaisiin sisätilojen korjauksiin päästään ensi vuonna. Sitä varten tarvitaan rahoitus ensi vuoden talousarvioon.

– Tämän vuoden työt rahoitetaan lisätalousarviolla, Nieminen sanoo.

Kuntotutkimus ei ota kantaa terveysasioihin. Niitä pohtii työterveyshuolto.

Terveysvaikutuksia on kuitenkin ollut. Nieminen sanoo, että jotkut työntekijät ovat oireilleet, ja sairauslomillekin on oireiden takia jouduttu.

Sisäilmaa voidaan tutkia pakkaskauden aikana. Tutkimus on luvassa ensi talvena. Se, että rakenteissa on hometta ei tarkoita välttämättä sitä, että hometta olisi myös sisäilmassa.

Toisaalta sisäilmaa tutkittiin Niemisen mukaan jo viime tai toissa talvena, ja silloin homesientä näytti olevan yli sallittujen rajojen.

Kirkkoherranvirasto evakossa

Kosteusongelmia on todettu Virastotalon katutasossa ja seurakuntatalon pohjakerroksessa. Virastotalon katutasossa yleensä toimiva kirkkoherranvirasto muutti jo keväällä evakkotiloihin seurakuntatalolle. Virastotalon toinen kerros on normaalissa käytössä.

Seurakuntatalon pohjakerrosta käytetään muun muassa kerhotilana. Lapset ovat tiloissa yleensä pari tuntia kerrallaan.

– Kirkkoneuvostossa pohdittiin tällä viikolla, pitäisikö kerhojenkin muuttaa muualle, Nieminen sanoo. (HäSa)

Menot