Kanta-Häme

Hattulan syksy kuntapolitiikassa alkaa riitelyn varjossa

Kuntapolitiikan kesätaukoa on Hattulassa ryydittänyt perussuomalaisten riitely. Koko ryhmä on riitojen takia erotettu väliaikaisesti puolueen piirijärjestöstä.

Hattulan suurten valtuustoryhmien edustajat ovat hieman eri kannalla siitä, onko perussuomalaisten riitely jo ehtinyt vaikuttaa kuntapolitiikkaan tai onko vaikutuksia odotettavissa tulevana syksynä.

Sisäistä riitelyä

– En näe syytä, että riidat heijastuisivat kunnalliseen päätöksentekoon. Se on heidän sisäistä riitelyään, katsoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.).

Demarivaltuutettu Matti Hämäläinen taas arvelee, että mikäli riitely jatkuu, se väistämättä vaikuttaa kuntapolitiikkaan.

– Itselläni on epäilys, että perussuomalaisten ryhmä voi jossain vaiheessa jopa hajota.

Valtuuston puheenjohtaja Kaj Nordenswan (kesk.) sanoo riitelyä perussuomalaisten sisäiseksi kädenväännöksi.

Hän näkee, että riitely sai alkunsa vaikeista koulupäätöksistä jo valtuustokauden alussa viime vuonna.

”Ei avointa riitelyä”

Perussuomalaisilla on Hattulassa kuusi valtuutettua, kaikki miehiä. Kunnanhallitukseen perussuomalaisista kuuluu Aarre Lindeman, mutta kunnanhallituksen kokouksiin osallistuu myös valtuuston kolmas varapuheenjohtaja Hannu Kaskela.

– Riidat eivät ole näkyneet kunnanhallituksen pöydän ääressä. Valtuustossa jakolinja on välillä ryhmän sisällä, mutta näin on muissakin ryhmissä. Ei siellä mitään avointa riitelyä ole, Kari Ventola sanoo.

Päinvastoin – hänen mielestään perussuomalaisten työskentely on ollut hyvää ja rakentavaa.

Koulupäätöksistä se alkoi

Kaj Nordenswan sanoo, että koulujen lakkauttamispäätökset olivat monille valtuutetuille vaikeita. Perussuomalaisten riitely lähti hänen mukaansa poikimaan näistä päätöksistä.

Nordenswan huomauttaa, että koulujen lakkauttamispäätökset ovat aina vaikeita ja epämiellyttäviä, jokaiselle valtuutetulle.

– Osa valtuutetuista on kuitenkin päässyt tämän asian yli, mutta osa ei. Näitä, jotka eivät ole päässeet yli, on kuitenkin muissakin ryhmissä kuin perussuomalaisissa.

Ei vaikuttane syksyyn

Nordenswan ei usko perussuomalaisten torailun kummemmin vaikuttavan syksyiseen päätöksentekoon.

Hän muistuttaa, että on Hattulassa osattu aiemminkin toimia tilanteessa, jossa kuntapolitiikkaan on tullut kokonaan uusi ryhmä.

Hän viittaa sitoutumattomien ryhmään, joka mullisti Hattulan kuntapolitiikkaa syksyn 2004 vaaleissa. Sitoutumattomat vaikuttivat kunnassa kaksi vaalikautta eli kahdeksan vuotta.

Edessä vaikea valintaprosessi

Matti Hämäläinen uumoilee syksystä vaikeata, eikä vain perussuomalaisten riitelyn takia.

Valtuusto erotti kevään viimeisessä kokouksessaan tarkastuslautakunnan luottamuspulan vuoksi, ja syksyn ensimmäisessä kokouksessa pitäisi valita uusi. Hämäläinen uumoilee, että valintaprosessista tulee hankala.

Perussuomalaisten toiminnassa Hämäläisen on vaikea hyväksyä sitä, että he eivät useinkaan tyydy virkamiehiltä saamiinsa vastauksiin.

– Tämä vie virkamiesten aikaa ja lisää heidän työtään. (HäSa)

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic