Kanta-Häme

Hattulan tarkastuslautakunnan puheenjohtaja eroaa tehtävästään

Kunnanvaltuutettu Matti Kortesaari (kesk.) on jättänyt eronpyynnön tarkastuslautakunnan puheenjohtajan tehtävästä. Hän perustelee erohakemustaan luottamuspulalla.

Hattulan kunnanhallitus päätti maanantaina, että se esittää eron myöntämistä Kortesaarelle. Samalla se päätti esittää, että valtuusto asettaisi tilapäisen valiokunnan, jonka tehtävänä on valmistella uuden tarkastuslautakunnan valintaa.

Ero kolmen kokouksen jälkeen

Matti Kortesaari on johtanut tarkastuslautakuntaa alkuvuodesta lähtien. Lautakunta on ehtinyt pitää kolme kokousta. Hän pyytää eroa 11. syyskuuta lähtien.

Mitä ihmeen luottamuspulasta on kysymys, Matti Kortesaari?

– Koen, etten nauti ylemmän virkamiehen luottamusta. Olen niin monta kertaa joutunut kunnanjohtajan kanssa sanasille siitä, mitä tarkastuslautakunta saa tehdä ja mihin asioihin lautakunta saa ottaa kantaa.

Kortesaari katsoo, että tarkastuslautakunnan tehtäviin kuuluu asioiden laaja seuranta eikä pelkästään jälkikäteistarkastelu.

– Koen, että meillä on laajempi oikeus ottaa kantaa jopa tuleviin päätöksiin.

Eri mieltä Tuulia-kodista

Kortesaari kertoo, että hankaukset alkoivat jo Rahkoilan koulu -asiassa, ja ne ovat jatkuneet Tuulia-kotia koskevassa päätöksenteossa.

Kortesaari katsoo, että kunta tekee virheen, jos se ei rakennuta Tuulia-kodin laajennusta itse, vaan antaa sen Attendolle ja Artun Hoiva-asunnoille, kuten kunnanhallitus esittää. Valtuusto päättää asiasta tänä syksynä.

Tähän asiaan liittyen Kortesaari olisi halunnut kutsua Hattula-kiinteistöjen toimitusjohtajan Risto Hastin tarkastuslautakuntaan keskustelemaan asiasta.

– Oli viimeinen niitti, kun kunnanjohtaja kielsi Hastia tulemasta, Kortesaari sanoo.

Liian monta kokousta?

Hän ihmettelee myös sitä, että kunnanjohtaja on sanonut, että tarkastuslautakunta on kokoontunut liikaa ja että rahat on loppu.

– Sen takia siirsin syyskuuksi aiotun kokouksen marraskuulle.

Kunnanjohtaja Heidi Rämö sanoi Hämeen Sanomille tiistaina, että jos tarkastuslautakuntaan kutsutaan joku kunnan viranomainen, sen pitää tapahtua kirjallisesti.

– Ja kutsujana on koko lautakunta eikä vain puheenjohtaja, Rämö sanoi.

Muuten Rämö ei halunnut kommentoida Kortesaaren väitteitä.

Ventola yllättyi

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) sanoi tiistaina olleensa yllättänyt Kortesaaren luottamuspula-väitteestä.

– En ole havainnut luottamuspulaa enkä ole keskustellut asiasta hänen kanssaan, hän sanoi.

Ventola huomauttaa, että tarkastuslautakunta on tärkeä elin, joka poikkeaa muista lautakunnista siinä, että se on valtuuston alainen.

– Siksi kunnanhallitus katsoi, että on hyvä asettaa valiokunta tarkastelemaan tilannetta. Valtuusto valitsee sen seuraavassa kokouksessaan.

Valiokunta valmistelee uuden tarkastuslautakunnan valintaa. Valiokuntaan valitaan viisi jäsentä eli yksi jokaisesta poliittisesta ryhmästä. Valiokuntaan ei tule kunnanhallituksen eikä viranhaltijoiden edustusta.

Keskustalle jyvitetty

Ventola toivoo, että keskusta löytäisi keskuudestaan uuden puheenjohtajan, sillä viime vaalien jälkeisissä neuvotteluissa paikka jyvitettiin nimenomaan keskustalle.

– Jos keskustalla ei ole asettaa puheenjohtajaa, valiokunta tekee ehdotuksen, minkälainen uusi valiokunta on koostumukseltaan. On aikamoinen palapeli katsoa, keitä lautakuntaan tulee, miten saadaan puolueiden mandaatit ja sukupuolijakaumat kohdalleen.

– Tähän liittyy vielä sekin, että tarkastuslautakunnan jäsenen olisi hyvä olla puolueeton. Olisi parempi, ettei jäsen istuisi missään muussa lautakunnassa. Jos istuu, ratkaisu saattaa vaikuttaa jonnekin muuallekin.

Tarkastuslautakunta voi toimia

Heidi Rämö korostaa, ettei kunnassa jouduta tilanteeseen, jossa se olisi ilman tarkastuslautakuntaa.

– Jos puheenjohtaja ei ole käytettävissä, tilalle astuu varapuheenjohtaja. Kortesaarella on lisäksi henkilökohtainen varajäsen.

Tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja on Jiri Kattelus (kok.), ja Kortesaaren varajäsen on Niina Järvinen (kesk.). (HäSa)

Päivän lehti

27.1.2020