Kanta-Häme

Hattulan terveysasema nousee pikavauhtia vanhan naapuriin, lämpöä saadaan maasta ja auringosta

Lämpö ja viilennys maasta, keltainen ohjaa neuvolaan Hattulassa.
Hattulan uusi terveysasema nousee entisen kunnanviraston paikalle Parolaan.

Vuoden kuluttua pitäisi jo olla melkein valmista Hattulan uudella terveysasemalla. Suunnitelmien mukaan se aloittaa toimintansa vuoden 2020 alussa.

Arkkitehti Asko Kaipainen esitteli torstaina hattulalaisille suunnittelemaansa rakennusta.

 

Talo tulee nykyisen terveysaseman naapuriin jo puretun entisen kunnantalon paikalle. Vanha, sisäilmaongelmien piinaama terveysasemakin puretaan, kun uusi on saatu käyttöön.

Uuteen taloon tulee noin 1 550 neliötä. Sinne sisällytetään kaikki tarpeellinen, niin lääkärien, hoitajien kuin hammashuollonkin vastaanottotilat sekä neuvola ja henkilöstön sosiaalitiloja.

Talo lämpiää ja myös viilenee maalämmöllä. Katolla on myös aurinkopaneelit. Kuluneen kesän kokemusten myötä vastaanottotiloihin asennetaan lisäksi viilennyspalkit.

– Se maksaa, mutta kesällä koettiin, kuinka hankalaa on työskennellä liian kuumissa tiloissa, projektipäällikkö Liisa Jokinen kertoo.

 

Neuvolalle on oma sisäänkäyntinsä, jossa on kuraeteinen ja vaunuparkki. Neuvola erottuu jo talon etupihalta keltaisella värityksellä.

Talon itä- ja länsi seinustoja varjostavat jatketut räystäät, jotka myös ehkäisevät vastaanottohuoneiden kuumenemista ja suoraan häikäisyä.

Huomio kiinnittyy pääsisäänkäynnin sivustalla olevaan muuta rakennusta korkeampaan osaan.

– Se tarvitaan ilmastoinnin tekniikkaa varten, Kaipainen torjuu ajatuksen, että taloon on tehty vaikkapa korkeita kokoustiloja.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Matti Puotilan (kok.) mukaan Hattulan päättäjät antoivat uuden terveysaseman raameiksi 1 500 neliötä ja 5 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä talon kustannusarvio on Liisa Jokisen mukaan 4,3 miljoonaa euroa, mutta se tarkentuu vielä, kun tekninen lautakunta avaa urakkatarjoukset lokakuussa.

Puotila muistutti, että vuosien sote-syövereissä Hattulassa on vallinnut yksimielisyys uuden terveysaseman rakentamisesta, kun vanha yli 40-vuotias on tullut tiensä päähän.

– Muuten meillä ei todennäköisesti olisi kohta terveysasemaa.

 

Hattula on myös varmistellut selustaansa solmimalla Pihlajalinnan kanssa uuden 5+2 vuotta pitkän sopimuksen.

Alunperin Pihlajalinna tuli tuottamaan Hattulan terveyspalvelut jo Hämeenlinnan seudun kansanterveystyön kuntayhtymän aikana.

Pihlajalinna vaikuttaa uuden terveysaseman sisätilojen ilmeeseen. Yhtiön brändiä tehdään sinne Pihlajalinnan asiakkuuskokemusasiantuntijan avulla.

Vuodeosasto jatkaa toistaiseksi Pappilanniemessä. Puotila ennusti, että jossain vaiheessa useimmat iäkkäiden tarvitsemat palvelut keskitetään Parolaan.

– Jonkinlainen palvelukeskus voisi tulla kysymykseen, mutta siihen tarvitaan sekä julkista että yksityistä rahaa. HÄSA