Kanta-Häme

Hattulan terveysaseman kohtalo auki

– Terveysasema on tullut ahtaaksi ja kuntonsa osalta tiensä päähän. En usko, että tästä selvitään remonteilla.

Tätä mieltä on vastaava lääkäri Ilkka Seppänen, joka on työskennellyt Hattulassa kahdeksan vuotta. Hänen työnantajansa on Pihlajalinna oy, joka tuottaa Hattulan perusterveydenhuollon.

– Toivottavasti Hattulaan saadaan uusi terveysasema, vastaavankokoinen kuin nykyinen tai hieman isompi, ja tarkoituksenmukaiseksi suunniteltu. En usko, että remonteilla selvitään.

Seppänen puhui Hattulan kokoomuksen järjestämässä avoimessa keskustelutilaisuudessa tiistai-iltana Juteinitalossa.

Paras-laki toi vuonna 2009 sen uudistuksen, että Janakkala alkoi vastata isäntäkuntana myös Hattulan perusterveydenhuollosta. Seppänen uskoo, että tällainen kuvio on vaikeuttanut terveysasema-asian edistämistä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) sanoi, että nyt hanketta on alettu viedä eteenpäin.

– Viime kunnanhallituksessa kävimme lähetekeskustelun, hän kertoi tilaisuuden jälkeen.

Ventola korosti, että vielä on täysin auki, päädytäänkö Hattulassa korjaamaan vanha terveysasema vai rakentamaan uusi.

– Ainoa varma asia on se, että perusterveydenhuollon palvelusopimus pitää kilpailuttaa uudestaan, sillä sopimus Pihlajalinnan kanssa päättyy maalis-huhtikuussa 2018.

Pihlajalinna oy on vastannut Hattulan avoterveydenhuollosta vuodesta 2008 lähtien.

Valtakunnallisen sote-ratkaisun pitäisi tulla voimaan vuoden 2019 alusta. Silloin kaikista sote-asioista alkavat vastata maakunnat. Hämeen maakunnan sote-toimija on jo nimetty Oma Hämeeksi.

Hanketta valmistelee projektipäällikkö Jukka Lindberg, joka sanoi tiistai-illan tilaisuudessa, että kuntien ja yksityisten toimijoiden väliset palvelusopimukset voisivat olla voimassa enintään vuoden 2021 loppuun.

Pihlajalinna on saanut hattulalaisilta asiakkailtaan arvosanan 9½, ja moni keskustelutilaisuuteen osallistunutkin kehui Hattulan terveysaseman palveluja.

Uusi sote mahdollistaa sen, että kuntalainen voi valita, mistä hän terveyspalvelunsa hakee. Periaatteena on, että raha seuraa asiakasta.

Hattulalainen Raili Kajaste kuitenkin sanoi, että hän ei kävele kauemmaksi, jos Hattulasta saa hyvän palvelun. Hän ja moni muukin keskustelutilaisuuden osanottaja toivoi, että Pihlajalinna voisi jatkaa Hattulassa.

– Hattulassa 90 prosenttia asiakkaista pääsee vastaanotolle saman päivän aikana. Jos on toimiva kone, sitä ei kannata purkaa. Muutos ei voi viedä kuin huonompaan suuntaan, Yrjö Koskinen sanoi.

Vastaava lääkäri Ilkka Seppänen puhui myös Hattulan terveyskeskuksen vuodeosastosta, joka toimii Pappilanniemessä. Hän toivoi, että vuodeosastopotilaat voitaisiin tulevaisuudessa hoitaa keskussairaalassa.

– Pappilanniemessä joudutaan olemaan jopa turvattomissa olosuhteissa. On pitkiä aikoja, kun osastolla ei ole lääkäriä. Sairasta potilasta ei aina voi liikutella paikasta toiseen. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic