Kanta-Häme Hattula

Hattulan työsuojelukiistassa otettiin aikalisä, valtuusto haluaa selvityksen ilmapiiriongelmista pitemmältä ajalta

Hattulan valtuusto haluaa saada tiedokseen kaikki työsuojeluilmoituksiin ja ilmapiiriongelmiin liittyvät selvitykset ja toimet vuodesta 2017 alkaen.
Kaj Nordenswan (kesk.) sanoi Hattulan valtuustossa, että hänen luottamuksensa kunnanhallitukseen on mennyt. Hän toivoikin, että kunnanhallitus vetäisi omat johtopäätöksensä ja eroaisi. Kuva: Riku Hasari
Kaj Nordenswan (kesk.) sanoi Hattulan valtuustossa, että hänen luottamuksensa kunnanhallitukseen on mennyt. Hän toivoikin, että kunnanhallitus vetäisi omat johtopäätöksensä ja eroaisi. Kuva: Riku Hasari

Hattulassa valtuusto kaipaa lisätietoa kunnan kahden johtavan viranhaltijan ja kunnanhallituksen kiusaamiskiistasta. Tämä oli valtuuston ylimääräisen kokouksen lopputulema maanantai-iltana, vaikka rajumpiakin toimenpiteitä kokouksessa väläyteltiin.

Valtuutettu ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja Kaj Nordenswan (kesk.) sanoi, ettei kunnanhallitus nauti hänen luottamustaan valtuutettuna.

– Virkamiehet on laitettu tekemään kaikenlaisia kuvioita eikä heiltä tullutta palautetta ole otettu huomioon päätöksenteossa. Toiminta on ollut sen tasoista, että kunnanhallituksen pitäisi vetää johtopäätökset ja hakea eroa, tai pitäisi asettaa tilapäinen valiokunta valmistelemaan erottamista, Nordenswan sanoi.

Ritva Viitala (kesk.) oli samoilla linjoilla, mutta muut keskusteluun osallistuneet toivoivat ainakin ensin lisää tietoa asioiden kulusta ja käsittelystä.

Kunnanjohtaja Katariina Koivisto luki valtuutetuille kuntalain kohdan, joka käsittelee luottamushenkilöiden erottamista kesken toimikauden.

Asia voi tulla vireille joko kunnanhallituksen esityksestä tai vähintään neljäsosan valtuutetuista tehtyä sitä koskevan aloitteen. Hattulassa tämä tarkoittaisi yhdeksän valtuutetun tekemää aloitetta. Pelkkä epäluottamuksen ilmaus ei siis riitä asian vireille tuloon.

Asiakirjat valtuuston tietoon

Valtuuston ylimääräinen kokous liittyi kunnan teknisen johtajan Juha Prittisen ja sivistysjohtaja Jari Wihersaaren tekemiin työsuojeluilmoituksiin, jotka kohdistuvat kunnanhallitukseen.

Ne on tehty viime kesänä, mutta huonoa työilmapiiriä ja kiusaamisepäilyjä on käsitelty jo aiemmin kunnassa. Prittinen on myös tehnyt erikseen työsuojeluilmoituksen kunnanhallituksen puheenjohtajasta Matti Puotilasta (kok.), mutta sen käsittely ei ollut mukana valtuuston maanantaisella listalla.

Valtuusto velvoittikin kunnanhallituksen toimittamaan kaikki vuosina 2017-2019 tehdyt työsuojeluilmoitukset ja niihin liittyvät asiakirjat tiedoksi valtuustolle.

Kunnanhallituksen jäsenet jääväsivät itsensä työsuojelupykälän käsittelyn ajaksi. Sksi muun muassa Matti Puotila (edessä) ja Jiri Kattelus siirtyivät Juteinitalon auditoriossa yleisön joukkoon.

Esimerkiksi Kari Ventola (kok.) piti hyvänä sitä, että kaikki eripuraan liittyvät tapahtumat ja niiden selvittely saadaan valtuuston tietoon.

– Vasta sitten on objektiivisesti mahdollista vaatia toimenpiteitä. Sellainen kysymys tässä kuitenkin herää, että onko asioita yritetty painaa villaisella. Nämä ilmoitukset on tehty kesäkuussa, ja kunnanhallituksen varajäsenet käsittelivät ilmoituksia lokakuussa. Ne olisi ehditty tuoda valtuustolle tiedoksi jo paljon aikaisemmin, Ventola sanoi.

Merkki epäluottamukseta

Hanna Jokinen (vas.) kaipasi myös lisää tietoa ja selvyyttä. Tuomas Nieminen (vas.) katsoi, että episodi on merkki epäluottamuksesta ja huonosta ilmapiiristä.

– Ilmapiiri ei tervehdy itsestään, mutta toivon, että näissä asioissa päästään sopuun, sillä meillä on paljon isoja asioita tulossa päätettäväksi.

Pykälän käsittelyn päätteeksi Elise Oikari (kd.) teki ponsiesityksen työnohjauksesta, jotta tulehdustila kunnan virkamies- ja luottamusmiesjohdossa saadaan rauhoitettua.

Ennen valtuustoa kunnanhallituksen varajäsenet käsittelivät työsuojeluilmoituksia koskevan pykälän, sillä varsinaiset jäsenet ovat esteellisiä itseään koskevassa asiassa.

Myös valtuuston kokouksessa kunnanhallituksen jäsenet jääväsivät itsensä ja siirtyivät seuraamaan kokousta Juteinitalon auditorion ylälehtereille. Kunnanhallitus jatkoi omaa kokoustaan vielä valtuuston kokouksen jälkeen. HÄSA

Lue myös: Valtakiistat repivät Hattulaa

Lisää aiheesta: Työsuojelukiista esillä Hattulan valtuustossa – Katso tallenne kokouksesta

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic