Kanta-Häme

Hattulan uudelle koululle 0,8 miljoonan avustus

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt koko maassa 35 miljoonaa euroa koulujen ja päiväkotien sisäilma- ja kosteusongelmien korjaamiseen sekä niistä johtuviin uudisrakennushankkeisiin. Hämeenlinnan seudulle tätä rahaa saadaan lähes 2,3 miljoonaa euroa.

Seudulla eniten rahaa saa Tuomelan koulun peruskorjaus, jolle on päätetty myöntää 1,04 miljoonaa euroa. Avustus on 10 prosenttia hyväksytyistä kustannuksista, jotka ovat 10,4 miljoonaa euroa.

Myös tuleva Liivuoren päiväkoti saa 10 prosentin avustuksen eli 450 000 euroa. Uusi päiväkoti korvaa Nummen ja Jukolan päiväkodit, jotka molemmat ovat kärsineet huonosta sisäilmasta.

Hattulalle suurempi avustusprosentti

Hattulan kouluhanke saa puolestaan 780 000 euroa. Kun ministeriön hyväksymät kustannukset ovat 5,6 miljoonaa euroa, avustuksen prosenttiosuudeksi tulee noin 14.

Hattulan sivistysjohtaja Jari Wihersaari oli tiistaina erittäin tyytyväinen siihen, että avustuspäätös vihdoin tuli. Hattula ja muut kunnat hakivat avustusta jo tammikuussa.

Parolan Päivärinteeseen rakennettava uusi koulu korvaa Hurttalan ja Rahkoilan koulut. Hurttalan koulu on kärsinyt sisäilmaongelmista, minkä takia kunta pystyi hakemaan sisäilma- ja kosteusrahoitusta.

Uusi koulu tulee samaan yhteyteen liikuntahallin kanssa, ja siksi hanketta kutsutaankin monitoimitaloksi. Liikuntahallia varten on tiedossa 750 000 euroa valtion rahaa. Päätös tästä saatiin viime keväänä.

Myös pihaa varten haetaan rahoitusta

Hattula aikoo hakea monitoimitaloaan varten vielä kolmattakin avustusta valtiolta.

– Haemme lähiliikuntapihan rakentamista varten avustusta. Avi voi myöntää sitä varten 50 prosentin avustuksen, Wihersaari kertoo.

Tässä vaiheessa ei ole vielä selvillä, milloin piha rakennetaan. Monitoimitalon on määrä valmistua ennen syksyä 2016, joten piha rakennetaan joko kesällä 2015 tai 2016. Tässä vaiheessa Wihersaari pitää todennäköisempänä kesää 2016.

– Siinä tapauksessa haemme piharahaa ensi syksynä.

Uudesta koulusta tulee noin 350 oppilaan koulu eli suurin piirtein samankokoinen kuin Parolan koulusta. Rakennukseen tulee runsaat 6 000 neliötä.

Koulupäätös marraskuussa

Koko hankkeen budjetti ei ole Wihersaaren mukaan vielä tiedossa. Budjetti julkistetaan, kun urakka-asia on ratkaistu. Urakkatarjoukset on pyydetty 29. lokakuuta mennessä, ja valtuusto päättää koulun rakentamisesta 3. marraskuuta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö sai hakemuksia kosteusvaurioiden korjaamishankkeita varten yhteensä 155. Valtionavustusta myönnettiin kaikille tukiehdot täyttäville hankkeille. Avustusta myönnettiin kunnan taloudellisesta tilanteesta riippuen 10–15 prosenttia. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic