fbpx
Kanta-Häme Hattula

Hattulan uudistuksesta päätetään pian ja kerralla – Kunnanjohtaja Koivisto: "Hallintosäännön käsittelyä olisi kannattanut siirtää"

Kunnanhallituksessa esittelijänä toimii puheenjohtaja Matti Puotila (kok.), ei kunnanjohtaja Katariina Koivisto. Paketti sisältää sekä organisaatiorakenteen että uuden hallintosäännön.
Hattulan kunnanjohtaja Katariina Koivisto jää opintovapaalle kesän jälkeen.

Hattulan kiistelty organisaatiouudistus ja uusi hallintosääntö viedään päätöksentekoon sittenkin lähes alkuperäisessä aikataulussa. Kunnanhallitus käsittelee paketin ensi maanantaina ja valtuusto 17. kesäkuuta.

– Aikataulu on tiukka, mutta joskushan se uudistus on tehtävä. Eivät ne asiat välttämättä sillä parane, että niitä työntää eteenpäin, sanoo organisaatiouudistusta viime ajat valmistellut kehitysjohtaja Pekka Järvi.

– Nyt pitää saada päätös ja päästä liikkeelle ja tehdä korjauksia sitten myöhemmin, jos korjattavaa löytyy.

“Ihan hyvässä hengessä”

Hattulan poliittisen johdon ja luottamushenkilötyöryhmän ajama uudistus, sen perusteet ja aikataulu ovat herättäneet porua varsinkin kunnan johtavissa virkamiehissä.

– Ihan hyvässä hengessä keskustelut ovat menneet heidänkin kanssaan, Järvi sanoo.

Hän aloittaa elokuussa Hattulan vs. kunnanjohtajana, kun kunnanjohtaja Katariina Koivisto jää opintovapaalle.

“Hallintosääntö kriittisin asia”

Koivisto luonnehtii aikataulua haasteelliseksi.

– Hallintosääntö on siinä se kriittisin asia. Se on laaja kokonaisuus, joka on nyt valmisteltu aika nopeasti. Sinne ei saa jäädä mitään epäjohdonmukaisuuksia, hän sanoo.

Koiviston mielestä hallintosäännön valmisteluun olisi ollut järkevämpää antaa enemmän aikaa ja käsitellä ja hyväksyä se vasta myöhemmässä vaiheessa, organisaatiorakenteen hyväksymisen jälkeen.

– Eli ensin hyväksyttäisiin rakenne ja muokattaisiin sitten hallintosääntö sen mukaiseksi.

– Mutta ei tässä ole vain yhtä oikeaa tapaa toimia. Nyt tahtotila on ollut se, että uudistus pitää saada voimaan mahdollisimman nopeasti, hän lisää.

Hattulan uudistetun organisaation on tarkoitus käynnistyä elokuun alusta.

Esittelijä vaihdettiin

Organisaatiouudistuksen esittelijänä kunnanhallituksessa toimii poikkeuksellisesti kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.), ei kunnanjohtaja Koivisto.

Puotilan mukaan syynä on kunnanjohtajan esteellisyys.

– Kaikki virkamiehet ovat tässä tavalla tai toisella jäävejä, koska uudistus koskee jollain tavoin heidän kaikkien asemaa. Itse koen, että tämä ratkaisu on kaikkien kannalta hygieeninen.

Kuntalain mukaan toimielimen puheenjohtaja voi toimia esittelijänä ”erityisestä syystä”.

Koivisto itse pitää esteellisyyttään tulkinnanvaraisena kysymyksenä.

– Jos ihan tarkkoja ollaan, tämä organisaatiouudistus ei suoranaisesti vaikuta kunnanjohtajan rooliin, hän sanoo.

Vireillä kohta kolme vuotta

Puotila huomauttaa, että uudistus on ollut vireillä jo kohta kolme vuotta, valtuustokauden alusta lähtien.

– Tässä on myös lähdetty liikkeelle löysästi ja lempeästi, kun on jo etukäteen ilmoitettu, että ketään ei irtisanota ja kaikille on töitä. Yksityisellä sektorilla tällaista lupausta ei olisi mahdollista tehdä etukäteen. Tässä haetaan tehokkuutta nollasummapelillä.

Puotilan mukaan organisaatiouudistuksen tarvetta alleviivaa Hattulan asukasluvun laskeva kehitys, jota hän pitää ”suorastaan järkyttävänä”.

– Ollaan kuitenkin Suomen keskipisteessä, eli joku meillä ei toimi. HÄSA

Lue myös: Hattulan Pekka Järvi: Organisaatiouudistus ei valmistu alkuperäisessä aikataulussa – Kommentoi myös kunnan ilmapiiriongelmia (26.4.)

Lue myös: Hattulan kunnan organisaatiossa ja hallinnossa saattaa suurin piirtein kaikki mennä uusiksi – Myös merkittäviä virkoja lakkautettaisiin (16.4.)

Menot