Kanta-Häme

Hattulan uusi seurakuntatalo nousee Parolaan – kirkkovaltuusto päätti kautensa historialliseen ratkaisuun

Parolan seurakuntatalon paikalla on tällä hetkellä tyhjä tontti. Hattulan kirkkovaltuusto päätti maanantaina, että puretun seurakuntatalon tilalle rakennetaan uusi. Arkistokuva Esko Tuovinen

Hattulan kirkkovaltuusto päätti kautensa viimeisen kokouksen maanantaina komeasti. Valtuusto hyväksyi esityksen, jonka mukaan puretun seurakuntatalon tilalle Parolaan rakennetaan uusi.

– Asiasta keskusteltiin kokouksessa enää vain vähän, ja päätös oli yksimielinen, kertoo seurakunnan talouspäällikkö Tia Kymäläinen.

Seurakuntatalon kohtalo on työllistänyt kirkkovaltuustoa koko valtuustokauden ajan. Aluksi Hattulassa päätettiin remontoida Parolan keskustassa sijainnut, 1960-luvulla valmistunut seurakuntatalo.

Se jouduttiin tyhjentämään sisäilmaongelmien takia kokonaan vuonna 2016, ja jo sitä ennen osa toiminnasta oli siirretty pois rakennuksesta.

Seurakuntatalon kunto osoittautui kuitenkin remontin alettua huonommaksi kuin mitä osattiin ennakoida. Siksi remontti keskeytettiin ja myöhemmin kirkkovaltuusto päätti, ettei remonttia jatketa, vaan sen sijaan etsitään muita ratkaisuja.

Lue lisää: Parolan seurakuntatalon paikalle kaavaillaan uutta

Lähes kaikki seurakunnan virastot ovat tällä hetkellä evakossa Pappilanniemessä. Se on ollut toimistotilojen kannalta hyvä ratkaisu, mutta tavoitettavuuden ja tilaisuuksien järjestämisen kannalta hankalaa.

Siksi uutta seurakuntataloa alettiin suunnitella Parolaan, vaikka muitakin paikkoja tutkittiin vaihtoehtoina. Esillä oli muun muassa Pyhän Ristin kirkon lähialue Hurttalassa sekä Hattulan kirkon lähiseutu.

Samoin aiemmin kartoitettiin yhteistyön mahdollisuudet Hattulan kunnan kanssa, mutta yhteisiä intressejä ei löytynyt.

Hattulan kirkkovaltuusto teki maanantain kokouksessa päätöksen investoinnista ja siitä, että rakennushanke käynnistetään hankesuunnitelman mukaisesti. Seuraavaksi tarkoitus on kilpailuttaa arkkitehtisuunnittelu.

– Jos kaikki sujuu hyvin, rakennusurakka päästään kilpailuttamaan ensi vuoden lopulla, Tia Kymäläinen kertoo.

Hankkeen alustava kustannusarvio on 1,6 miljoonaa euroa, josta 950 000 on tarkoitus rahoittaa lainarahalla. Suurin osa rahasta on varattu vuoden 2020 taloussuunnitelmaan, ensi vuoden osuus on noin 350 000 euroa.

Rakennuksesta on tarkoitus tehdä monikäyttöinen, ja siitä tulee selvästi pienempi kuin entisestä seurakuntatalosta. HÄSA