Kanta-Häme

Hattulassa valmistellaan kunnan organisaatiouudistusta

Talouden tasapainottamistoimikunnan on määrä tehdä esityksensä aivan alkuvuodesta.
Lasten kotihoidontukeen budjetoitu rahamäärä herätti keskustelua Hattulan budjettivaltuustossa. Kunnanjohtaja Katariina Koivisto muistutti, että budjettiin tehdään vielä muutoksia vuoden alussa. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Hattulassa valmistellaan parhaillaan kunnan organisaation ja johtamismallin uudistusta.

Työ liittyy kunnan talouden tasapainottamiseen, jota varten kunnanhallitus nimesi toimikunnan marraskuun puolivälissä. Sen on määrä antaa esityksensä niin, että kunnanhallitus käsittelee toimenpide-ehdotukset helmikuun puolivälissä ja valtuusto maaliskuun alussa.

Tavoitteena on uudistaa kunnan organisaatio- ja johtamismallia vaiheittain niin, että ensin käsitellään elinvoimatoimialaa.

– Nyt kunnan maankäyttöön ja kaavoitukseen liittyvät asiat kuuluvat tekniselle toimialalle kun taas yrityspalvelut ja siihen liittyvät asiat hoidetaan yleishallinnossa. Jatkossa olisi järkevää, että nämä olisivat yhteisen elinvoimatoimialan alaisuudessa, kunnanjohtaja Katariina Koivisto sanoo.

Käytännön järjestelyistä, kuten esimerkiksi mahdollisesta virkojen perustamisista tai lakkauttamisista, on hänen mukaansa liian aikaista sanoa mitään, sillä uudistustyö on vasta alkanut.

Toimikunnan on tarkoitus tehdä ehdotus toimenpiteistä, joiden avulla Hattulassa etsitään niin kertaluontoisia kuin pysyviäkin säästö- ja karsintakohteita. Niitä tavoitellaan sekä kunnan käyttötalouteen että investointi- ja rahoitusosaan.

Onkin todennäköistä, että kunnan ensi vuoden talousarvioon joudutaan tekemään muutoksia heti alkuvuonna. Valtuusto käsittelee budjettia ja lähivuosien taloussuunnitelmaa kokouksessaan ensi viikon keskiviikkona.

Tasapainottamistyön takia kunnan hallintosäännön uudistus on myös palautettu uuteen valmisteluun. Uudistetun hallintosäännön piti olla hyväksyttävänä valtuuston joulukuun kokouksessa, mutta asian käsittely siirtyy.

– Hallintosääntöön oli tehty nyt lähinnä hienosäätöä käytännön kokemusten perusteella. Mutta koska organisaatiota uudistetaan heti alkuvuodesta, hallintosäätöä olisi pitänyt muuttaa saman tien uudestaan. Siksi päätettiin, että odottaa ja käsitellä muutokset yhdellä kertaa, kertoo Katariina Koivisto. HÄSA

 

 

 

Päivän lehti

23.1.2020