Kanta-Häme

Hattulassa arvioitiin hevosia

Hämeen Hippoksen hevosnäyttely keräsi poikkeuksellisen paljon osanottajia hattulalaiselle Merlin Stable -tallille lauantaina. Mukana oli kolmisenkymmentä hevosta, joiden ominaisuuksia tuomaristo tutkaili.

Syynä osanottajamenestykseen on Hämeenlinnan arvostelunäyttelyjen harventaminen aiemmasta jokavuotisesta tapahtumasta joka kolmanteen vuoteen. Nykyään Hämeen Hippoksen näyttelyt ovat kolmen vuoden kierrossa Hämeenlinnan, Riihimäen ja Lammin kesken.

Omistajat haluavat arvioittaa varsansa ja aikuiset hevosensa, sillä mitä paremmiksi ne todetaan, sitä suurempi arvo niillä on myös jalostuksessa ja niiden varsat käyvät paremmin kaupaksi. Kaikki eivät pääse jalostukseen ollenkaan.

Hevosnäyttelyssä hevosia ei aseteta keskenään paremmuusjärjestykseen, vaan niiden taso arvioidaan kolmeen eri luokkaan. Luokkien välissä on vielä +-tasot, eli 1+ ja 2+ -tasot. Hevonen voi jäädä myös kokonaan tasojen ulkopuolelle.

Ykköstasolle arvioidut hevoset pääsevät valtakunnalliseen näyttelyyn kilpailemaan Suomen parhaan hevosen arvonimestä.

Lauantain näyttelyssä arvioitavana oli eniten ratsuja. Aikuisten arvioinnissa painavat muun muassa luonne, käytös, ominaisuudet ja ravureilla kilometriaika ja voittosumma. Ratsuille ei voittosummaa tai kilometriaikaa tule. Varsat palkitaan rakenteen ja liikkeiden mukaan.

Näyttelyssä myös merkitään hevosia kantakirjaan.

Yleensä ajatellaan, että hyvistä vanhemmista tulee esimerkiksi parhaat ravurit, mutta Hämeen Hippoksen hallituksen jäsenen ja kunniajäsenen Antti Latvalan mukaan näin ei aina ole.

– Joskus hyvä juoksija tulee vanhemmista, joilla ei ole oikein minkäänlaista sukupuuta ja kantakirjahevosten jälkeläinen ei pärjää lainkaan, hän kertoo. (HäSa)