Kanta-Häme

Hattulassa budjettia rukataan heti alkuvuodesta – verotulojen pudotus yllätti

Parolan yläkoulun korvaajaa mietitään Hattulassa parhaillaan.Suunnitteluun on varattu ensi vuoden budjettiesityksessä 700 000 euroa.

Hattulassa tiedetään jo nyt, että juuri valmistunut kunnanhallituksen budjettiesitys joudutaan avaamaan uudestaan ensi vuoden alkupuolella.

Valtuuston hyväksyttäväksi esitetään budjettia, joka on 260 000 euroa ylijäämäinen. Lukema on noin puolet kunnanhallituksen keväällä asettamasta raamista.

Tämä vuosi painuu miinukselle

Budjetin valmisteluun vaikutti aivan loppusuoralla se, että verohallinto ilmoitti arvioineensa kuntien tämän vuoden verotulot yläkanttiin.

Hattulassa kertymä on noin 400 000 odotettua pienempi, ja sen takia kunnanhallitus ehdotti kunnallisveron korotusta juuri ennen marraskuun valtuuston kokousta.

Valtuusto ei tähän suostunut, vaan veroprosentit pysyvät samoina kuin tänä vuonna.

– Valtuuston enemmistö ajatteli niin, että veronkorotus ei ole sopiva lääke tässä tilanteessa. Sen sijaan toimintaa ja toimintatapoja on mietittävä uusiksi, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.).

Tämän vuoden talousarviota muutettiin samalla, ja nyt ennakoidaan, että tämän vuoden tulos on 830 000 euroa alijäämäinen.

Se pystytään kattamaan aiemmilta vuosilta kertyneellä ylijäämällä, jota on taseessa noin 5 miljoonaa euroa. Tavoitteena on myös kasvattaa ylijäämää jälleen tämän vuoden notkahduksen jälkeen.

Siksi Hattulassa on jo käynnistetty talouden tasapainotustyö, jonka tavoitteena on peruspalveluiden turvaaminen ja talouden liikkumavaran kasvattaminen. Työtä valmistelee toimikunta, jonka on määrä saada ehdotuksensa valmiiksi ensi toukokuun loppuun mennessä.

”Hyvä, että tartuttiin heti”

Talous- ja henkilöstöjohtaja Annu Kalliaisenaho kiittää luottamushenkilöitä siitä, että talouden käänteeseen haluttiin tarttua heti, kun tieto tämän vuoden tuloksen heikkenemisestä saatiin.

Kunnanjohtaja Katariina Koivisto kertoo, että budjettiesityksestä karsittiin kahden viikon aikana vielä 160 000 euroa tasapuolisesti kaikilta toimialoilta.

– Rakenteisiin ei puututtu tässä yhteydessä, mutta alkuvuoden aikana tarkastellaan kaikkea toimintaa.

Hattulassa, kuten koko maakunnassa väkiluku on laskenut. Annu Kalliaisenaho sanoo, että se vaikuttaa kunnan verotuloihin ja nopeasti myös palvelutarpeeseen. Epävarmuutta lisää myös sote- ja maakuntauudistuksen tilanne.

– Koko suunnitelmakauden taloussuunnitelmat on tehty nykyisen lainsäädännön mukaisesti, hän sanoo.

Koulukeskuksen suunnittelu jatkuu

Hattulassa on juuri käynnistynyt uuden terveysaseman rakennustyö. Se tehdään kunnan omistaman kiinteistöyhtiön, Hattula-kiinteistöjen taseeseen.

Samalla kunta varautuu yläkoulun tilojen korvaamiseen. Asiasta on tehty tarveselvitys, ja suunnittelua varten varataan ensi vuodelle 700 000 euroa.

Taloussuunnitelmassa on vuodelle 2020 noin 7 miljoonan euron kirjaus koulukeskusta varten, mutta mitään ei ole vielä lyöty lukkoon.

– Kouluasiat ja suunnittelu ovat ensi vuonna keskiössä sekä fyysisten tilojen että opetuksen sisällön kannalta, Matti Puotila sanoo.

Kunnanhallitus on muun muassa käynyt tutustumassa kaikkiin kunnan kouluihin ja on kuunnellut niiden henkilökuntaa. HÄSA

Päivän lehti

13.7.2020