Kanta-Häme

Hattulassa budjettia valmistellaan nykyisillä veroilla

Hattulassa ensi vuoden budjettia laaditaan talouden tasapainottamisohjelman linjausten mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi veroihin ei suunnitella korotuksia.

Hattulan tuloveroprosentti nousi viime vuoden alussa 20:een, ja tarkoitus on pitää lukema ennallaan. Kiinteistöveroja korotettiin vuosi sitten, eikä nyt sellaista ole suunnitelmissa.

– Valtuustohan nämä lyö lukkoon, mutta budjetin valmistelussa ei ole korotuksia ainakaan, sanoo kunnanjohtaja Heidi Rämö.

Hän kertoo, että valmistelutyö on sujunut tänä syksynä hyvin

– Tuskaahan tämä on aina, mutta ei niin suurta tuskaa, kuin joinakin muina vuosina. Talouden kurssi on saatu muutettua.

Rämö kiittelee hallintokuntia siitä, että ne ovat sisäistäneet kulukurin ja ovat yrittäneet pysytellä annetussa raamissa.

Talouden tasapainotusohjelmaan on kirjattu, että kuluvalla valtuustokaudella joka talousarvion pitää olla 400 000 euroa ylijäämäinen. Rämön mukaan ensi vuoden budjetti on jo lähellä tätä tavoitetta.

Tavoite täyttyy tänä vuonna

Myös kuluvan vuoden taloustilanne näyttää hyvältä. Tulosennusteen mukaan tänä vuonna päästään jopa miljoonan euron ylijäämään.

– Mutta tässä ei auta tuudittautua siihen, ettei mitään enää tarvitse tehdä. Edelleen tarvitaan tiukkaa otetta, sillä esimerkiksi sairaanhoitopiirin kuntien maksettavaksi jaettu velka on hoidettava suunnitelmien mukaisesti, Heidi Rämö sanoo.

Viime vuonna Hattula ylsi jo hyvään tulokseen. Tilikauden tulos oli 1,6 miljoonaa euroa plussalla, kun vuoden 2012 tulos oli vielä 1,8 miljoonaa euroa miinuksella.

Hattulassa järjestettiin alkuviikolla budjettiseminaari, ja hallintokuntien on määrä saada omat budjettiesityksensä valmiiksi syyskuun loppuun mennessä.

Ensi vuoden tärkein kunnan investointi on Päivärinteen monitoimitalo eli koulu ja liikuntahalli, jonka urakkatarjouskierros on parhaillaan käynnissä. Kunta hakee rakennukselle myös rakennuslupaa parhaillaan, ja valtuustolle järjestetään infotilaisuus koko hankkeesta lokakuun loppupuolella.

Veroprosentit ja Päivärinteen rakennushanke tulevat valtuuston käsittelyyn marraskuussa ja ensi vuoden budjetti joulukuun kokouksessa. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic