Kanta-Häme Hattula

Hattulassa esitetään sisäistä selvitystä tonttikaupasta – Onko kunnalla perustetta periä 25 000 euron sopimussakkoa rakentamattomasta tontista?

Yritys ei rakentanut hammaslääkäriasemaa, koska kunta teki terveyspalvelusopimuksen. Nyt selvitellään, rikottiinko sopimusta ja miksi sopimussakkoa ei peritty.
Kyseinen tontti sijaitsee Parolan keskustan tuntumassa.

Hattulassa ollaan käynnistämässä sisäinen selvitys, onko kunnalta jäänyt perimättä sopimuksiin sisältyviä sanktioita kuluvan valtuustokauden aikana.

Asia oli esillä kunnanhallituksen kokouksen lisälistalla 17. elokuuta. Vs. kunnanjohtaja Pekka Järvi esittää kunnanhallitukselle, että tarkastuslautakunta tekee selvityksen.

– Sopimuksia ja tonttikauppoja tehdään jonkin verran ja nyt näyttää siltä, että yhdessä tapauksessa on jäänyt sopimussakko perimättä vuoden 2017 tammikuusta lähtien, Järvi kertoo.

Pekka Järven mukaan toistaiseksi ei ole syytä epäillä, että kunnalla olisi enemmänkin vastaavia keskeneräisiä saatavia.

– Asia tarkastetaan varmuuden vuoksi.

”On ollut pari vuotta aikaa toimia”

Selvityksen taustalla on kunnan ja Parolan Kulmahammas oy:n välinen tonttikauppa.

Kunta myi vuonna 2013 Parolasta tontin, johon oli tarkoitus rakentaa hammaslääkäriasema. Rakentaminen piti aloittaa kolmen vuoden kuluessa. Kunnanhallitus myönsi joulukuussa 2015 rakentamiselle kaksi vuotta lisäaikaa. Tonttia ei rakennettu.

Pekka Järven mukaan kunta olisi oikeutettu noin 25 000 euron sopimussakkoon, joka on tontin alkuperäinen myyntihinta kaksinkertaisena.

Järven mukaan on tarpeen selvittää, miksi vastuullinen taho ei ole perinyt sopimussakkoa.

– On ollut pari vuotta aikaa toimia. Kunnan olisi pitänyt tehdä asialle jotain jo 2017.

Tekninen johtaja: ”Olisi kohtuutonta periä sakkoa”

Hattulan kunnan tekninen johtaja Juha Prittinen kertoo, että sakko jätettiin perimättä viranomaisharkinnan jälkeen.

– Kun kunta teki investointipäätöksen uuteen terveysasemaan, samalla tontin rakentaminen muuttui tarpeettomaksi. Olisi kohtuutonta vaatia yrittäjältä sakkoa.

Parolan Kulmahammas oy:n toimitusjohtajan Pertti Salpiolan kirjallisen selvityksen mukaan suunnitelma raukesi kunnan solmittua Pihlajalinnan kanssa terveyspalvelusopimuksen. Aiemmin kunta oli ostanut yritykseltä suun terveydenhuollon palveluita.

Tontti myyty jo eteenpäin

Yritys myi vuonna 2019 tontin kolmannelle osapuolelle noin 28 000 eurolla. Pertti Salpiolan mukaan hän sai kunnalta suullisen luvan myydä tontti eteenpäin. Selvityksessä ei tarkenneta koska ja keneltä lupa saatiin.

Pekka Järven mukaan asiaa selvitetään muun muassa puhelutietojen perusteella, sillä kukaan ei muista käyneensä tällaista keskustelua.

Juha Prittisen mukaan kunnalla ei kuitenkaan ole lain mukaista perustetta vaatia sopimussakkoa tontin myynnistä eteenpäin.

– Vaikka myynti kiellettiin sopimuksessa, ehto on rauennut, sillä se tapahtui yli viisi vuotta alkuperäisen kaupan jälkeen.

Pertti Salpiola ei halunnut perjantaina kommentoida asiaa keskeneräisyyden vuoksi. HäSa

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic